Het ASZ roept op om een einde aan de chaos te maken. ‘De zorg houdt het niet vol.’


Aalst/Geraardsbergen/Wetteren. Op de Facebookpagina van het ASZ Aalst/Geraardsbergen/Wetteren verscheen een beklijvende oproep aan de overheid. Heel wat actoren nemen beslissingen. ‘Zo ontstaat er een wirwar aan maatregelen die chaos en onzekerheid creëren en de tegenstellingen in de samenleving voeden’, staat er te lezen. ‘De zorg houdt het niet vol.’ Het ASZ vraagt om ‘een drastische pauzeknop’ in te drukken. ‘Niet over twee weken, maar nu.’

Op de Facebookpagina van het ASZ verscheen enkele dagen geleden een beklijvende oproep om een einde aan de chaos te maken. ‘De besmettingscijfers stegen de afgelopen week met 54%. In plaats van te vertragen zien we de besmettingen nog versnellen. De curves volgen nu het meest negatieve scenario dat de biostatistici ons vorige week presenteerden.’ Zonder extra maatregelen komen we in december uit op ‘meer dan 1200 Covid-patiënten op intensieve zorg’. In dit geval zijn er op intensieve zorgen nog amper plaats voor 600 bedden voor mensen met heel dringende zorg. ‘Dat heeft rampzalige gevolgen voor de gewone zorg. En de “gewone zorg”: dat is waarmee de eerste lijn en de ziekenhuizen vóór Covid fulltime mee bezig waren. Onze zorgverstrekkershouden houden dit niet vol en de patiënt is medeslachtoffer.’

Dringend nood aan een afkoelingsperiode
Heel wat actoren nemen maatregelen: ‘Burgemeesters nemen extra maatregelen, de gouverneurs vragen op te treden, sectoren nemen zelf beslissingen. Zo ontstaat er een wirwar aan maatregelen die chaos en onzekerheid creëren en de tegenstellingen in de samenleving voeden.’ Volgens het ASZ is er dringend aan duidelijkheid én een afkoelingsperiode. ‘Rekenen op het eigen initiatief en de verantwoordelijkheid van de burgers is een nobel idee. De mensen hebben echter nood aan een duidelijke richtlijn wat kan en wat niet kan. Nu alles op zijn beloop laten en het initiatief aan anderen overlaten zal het vertrouwen in de overheid verder doen dalen. De menselijke en sociale tol zal hoog zijn. De zorg houdt het niet vol.’

‘Beste overheid, we vragen u met aandrang: maak een einde aan de chaos, schep vertrouwen en creëer duidelijkheid en rust . Het is tijd voor een drastische pauzeknop. Bescherm de zorg én hun patiënten en maak dat onze scholen kunnen openblijven. Niet over twee weken, maar nu.’

Voor meer info: https://www.facebook.com/ASZAalstGeraardsbergenWetteren

Julien Borremans