Xaydee Van Sinaey Belgische kampioene veldrijden


Middelkerke/Schendelbeke.  De16-jarige Xaydee Van Sinaey, uit Schendelbeke, is zaterdagnamiddag 8 januari in Middelkerke Belgische Kampioene veldrijden geworden bij de juniores dames. Van start tot aankomst wist ze haar voorsprong bestendig te vermeerderen om uiteindelijk met meer dan 1 minuut voorsprong de tricolore trui te veroveren. Xaydee was bijzonder opgetogen met de twaalfde nationale driekleur uit haar nog jonge loopbaan.

Van bij het begin van de wedstrijd ging Xaydee Van Sinaey meteen naar de kop van de cross en liep steeds verder weg. Aan de aankomst had ze ruim 1 minuut voorsprong op Fleur Moors, die die de achterstand binnen de perken hield. Na een felle strijd met Jana Van der Veken legde Fleur Moors beslag op de zilveren medaille. Het brons was voor Jana. Xaydee was bijzonder opgetogen met de twaalfde nationale driekleur uit haar nog jonge loopbaan.

‘De start was iets later dan voorzien. Wellicht daardoor had ik in de openingsronde niet meteen een goed gevoel. In ronde twee kon ik echt het verschil maken. Dan ben ik even diep geweest. Daarna niet meer. Ik probeerde mijn voorsprong te bewaren en geen foutjes meer te maken. Wat perfect lukte. Als topfavoriete starten is niet evident. Vandaag had ik meer stress dan voor de start van het Europees kampioenschap dat ik als vierde afsloot. Voor dit BK had ik het gevoel dat ik niet mocht falen’, verklaarde de jonge winnares aan HLN.

Xaydee Van Sinaey hoopt later dit seizoen deel te kunnen nemen aan het wereldkampioenschap in Fevetteville (VS). ‘Het zou heel jammer zijn indien dat wordt afgelast want ik werk er al enkele jaren naartoe. Corona heeft al heel veel verpest. Zo besliste Belgian Cycling dat geen meisjes junioren naar de Wereldbeker in het Franse Flamanville worden gestuurd. Ook heel spijtig. Dus weet ik niet goed wat ik volgend weekeinde zal doen. Gelukkig kan ik nog een heel jaar in deze Belgische kampioenstrui rijden’, gaf Xaydee aan HLN nog mee.

Xaydee heeft ook nog ambities op de weg. Vorige jaar werd ze in Koksijde nationaal kampioene tegen de klok bij de nieuwelingen. Xaydee wil ook op de weg presteren. ‘Zeker in het tijdrijden verwacht ik in de toekomst nog enkele mooie resultaten’, besluit ze bij HLN

Julien Borremans