Explosieve stijging energiefactuur zal voor stormloop op OCMW zorgen.

‘Ik weet niet hoe ik de eindjes aan elkaar zal moeten knopen.’


Geraardsbergen. De explosieve stijging van de energiefactuur brengt heel wat mensen in financieel nauwe schoentjes. Volgens berekeningen van de VRT krijgen heel wat abonnees deze maand een voorschotfactuur voor gas en elektriciteit in de bus die tot ruim 36% duurder is dan in december 2021. In vergelijking met de sterke stijging van de prijzen in het najaar van 2021, zullen de prijzen mogelijks nog forser toenemen. David Larmuseau (CD&V) – Schepen sociale zaken, welzijn en wonen en voorzitter van BCSD – verwacht een stormloop op het OCMW van mensen die in maart of april hun eindafrekening niet zullen kunnen betalen.

Vooral de gasfacturen staan onder hoge druk. Volgens de VRT stijgen die in vergelijking met december 2021 met ruim 47%. Voor elektriciteit stijgen de prijzen voor een modaal Vlaams gezin met meer dan 25%. Een gemiddeld gezin betaalt jaarlijks voor elektriciteit en gas op dit moment €5400, terwijl dit in december nog onder de €3900 lag. Op jaarbasis is dit een stijging met €1500 of €125 per maand. Sommige leveranciers verhogen hun gasprijzen in één klap met maar liefst 70%, wat betekent dat een gemiddeld gezin hun jaarlijkse energierekening met €2000 ziet stijgen.

‘Ik zal mijn vakantieplannen mogen opbergen.’
Een lezer van Nuus vertelt ons dat hij zijn voorschotfactuur zag stijgen van €255 naar €605. ‘Ik zal mijn vakantieplannen mogen opbergen’, laat hij weten. Een alleenstaande moeder met twee kinderen – aangesloten bij Mega – zag haar voorschotfactuur van september 2021 van €185 naar €502 in januari 2022 stijgen. ‘Dit wordt een heel harde financiële nood om kraken. Ik weet niet hoe ik de eindjes aan elkaar zal moeten knopen’, laat ze weten.

Uiteraard stijgen de prijzen al veel langer dan vandaag. De huidige verhogingen vormen een deel van veel langere reeks prijsstijgingen. Volgens de VREG (Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) ziet een abonnee die vorig jaar bij de afrekening van gas en elektriciteit minder dan €2000 betaalde, zijn eindfactuur stijgen naar €5500. Dat is een stijging van €3500 of bijna €300 per maand.

De energiefactuur bestaat uit drie grote delen: de energiekosten zelf (40% voor elektriciteit en 60%). Dan zijn er de nettarieven: 37% voor elektriciteit en 19% voor aardgas) en enkele heffingen (19% voor elektriciteit en 20% voor aardgas). In de eerste plaats stijgen de energiekosten, wat enkel invloed heeft op dit onderdeel van jouw factuur.


Bron: De Morgen

Regering staat vrijwel machteloos
‘Vooral klanten met een variabel energiecontract zullen de prijsstijgingen van de afgelopen tijd in hun portemonnee voelen. Als je een vast contract hebt, ben je beschermd tegen prijsstijgingen tot het moment dat je contract verlengd moet worden. Heb je een variabele prijs, dan volgt je prijs meteen de evoluties op de markt’, aldus de VREG.

Ook de voorschotfactuur kan nu uiteraard een stuk duurder uitvallen. Voor klanten met een variabel contract raadt Test Aankoop aan om die hogere voorschotfactuur hoe dan ook te betalen. ‘De eindafrekening is onontkoombaar. Als je een heel jaar lang te weinig betaald hebt, zal die factuur uiteindelijk des te onaangenamer zijn’, laat Test Aankoop weten.

De regering kan weinig doen aan de fors stijgende energieprijzen. In Frankrijk kunnen de prijzen worden bevroren omdat het om staatsbedrijven gaat. In België is dit niet zo en speelt de vrije markt. ‘De tijdelijke btw-verlaging voor elektriciteit en gas naar 6 procent lijkt er nog niet meteen te zullen komen. In de regering worden allerhande voorstellen in detail en in de diepte bekeken, antwoordde premier Alexander De Croo donderdagmiddag op vragen in de Kamer’, laat De Standaard vandaag weten.

David Larmuseau reageert
De stijgende energieprijzen zullen ongetwijfeld het budget van mensen met lagere inkomens sterk onder druk zetten. Volgens David Larmuseau – Schepen sociale zaken, welzijn en wonen en voorzitter van BCSD – leidt dit momenteel niet tot een toename van de aanvragen voor financiële steun, maar die zullen er ongetwijfeld komen: ‘Ook in Geraardsbergen verwachten we een grote toename van de aanvragen voor financiële steun ten gevolge van de stijgende energieprijzen. Momenteel stellen we echter nog geen stijging vast, maar in Geraardsbergen wordt de jaarafrekening pas in maart of april verwacht. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit resulteren in een groot aantal personen die hun afrekening en de daaropvolgende voorschotfacturen niet meer zullen kunnen betalen en bij het OCMW zullen aankloppen. Nu hebben de meeste personen een vast contract en betalen zij gewoon hun maandelijks voorschot zoals voor de grote stijging en zal bij de afrekening pas het effect van de stijgende energieprijzen echt zichtbaar worden.’

Intussen maakt het OCMW zich op voor een grote stormloop. ‘OCMW’s hebben vanuit de Pod MI extra middelen toegezegd gekregen om mensen die de energiefactuur niet meer kunnen betalen bij te staan. Ook ons OCMW maakt zich klaar om ondersteuning te bieden aan mensen die dit nodig hebben. Bovendien neemt de overheid momenteel ook nog deze maatregel: een éénmalige tussenkomst van €80 voor alle gezinnen met een sociaal tarief’, laat David Larmuseau weten.

Julien Borremans

Vergelijk jouw tarieven met andere aanbieders:

Je energiefactuur op dieet

 

 

X