Manu De Backer (Open Vld) stopt als gemeenteraadslid: ‘Mijn zaak Dream Projects slorpt me volledig op.’


Manu De Backer en Saskia Monseur


Geraardsbergen. Manu De Backer (Open Vld) verlaat de gemeenteraad om professionele redenen. ‘Mijn zaak Dream Projects is zo hard aan het groeien dat ik geen tijd meer heb voor de gemeenteraad.’ Manu De Backer geeft zijn zitje in de gemeenteraad door aan Saskia Monseur, voorzitter van de lokale afdeling van de Open Vld.

Manu De Backer (Open Vld) verlaat de gemeenteraad. ‘Ik koester helemaal geen negatieve gevoelens. Integendeel. Ik verlaat de gemeenteraad wegens professionele redenen. Mijn zaak Dream Projects is zo hard aan het groeien dat ik geen tijd meer heb voor de gemeenteraad. Ik moet een keuze maken. Dan laat ik mijn zitje graag over aan iemand die meer tijd kan vrijmaken voor dit belangrijk engagement.’

Kinderburgemeester
Dat wil zeker niet zeggen dat Manu de politiek verlaat. ‘Sowieso blijf ik partijpolitiek actief binnen de cel evenementen van de Open Vld. Ik blijf me inzetten om bepaalde activiteiten binnen de partij te helpen organiseren.’ Manu De Backer zat voor het eerst in de gemeenteraad: ‘Het was mijn eerste ervaring binnen de politiek. Ik heb veel bijgeleerd over het reilen en zeilen achter de schermen van de politiek.’ Op de vraag of hij in de toekomst nog gelijkaardige engagementen zou aangaan moest hij daarvoor de tijd hebben, antwoordt de Schendelbekenaar kort en krachtig: ‘Neen’.

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond Manu De Backer op de 13de plaats. Hij behaalde 490 voorkeursstemmen en veroverde daarmee een zitje in de gemeenteraad. Manu wist wel hoe het er in de politiek aan toeging, want zijn oom Eric Spitaels was jarenlang schepen voor de Open Vld. Na lang aandringen van zijn oom stelde de jonge ondernemer zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen.

In zijn kinderjaren droeg Manu reeds de sjerp van burgmeester, van kinderburgemeester van Geraardsbergen wel te verstaan. In 2001 werd hij kinderburgemeester van Geraardsbergen. Hij zat toen in het Sint-Catharinacollege. Toen ze hem vroegen om te zetelen in de kindergemeenteraad, twijfelde hij geen seconde. Bij de eerste zitting van de kindergemeenteraad werd hij als kinderburgemeester aangesteld. Als jonge knaap mocht hij samen met de politici krakelingen gooien vanop de Oudenberg. Manu houdt niets dan positieve herinneringen over aan deze tijd.

Saskia Monseur komt in de gemeenteraad
Manu De Backer laat zich in de gemeenteraad opvolgen door Saskia Monseur. De jonge onderneemster is voorzitter van de lokale afdeling van de Open Vld. Saskia behaalde met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 377 voorkeursstemmen. Manu De Backer omschrijft haar als ‘een grote aanwinst voor de gemeenteraad’. We vroegen haar om een reactie. Van zodra die binnenkomt, geven we die mee. Tijdens de eerstvolgende gemeenteraad zal Saskia Monseur de eed afleggen.

Julien Borremans