Merelbeke/Gent Ryhove neemt op feestelijke manier de nieuwe gebouwen in gebruik.

We werden verwelkomt door de Voorzitter vzw Ryhove Marc Roaen en na een rondleiding doken we de kelder in voor de academische zitting. Dat wij hier voor deze feestzitting in de kelder duiken heeft te maken met geplande werken in de Nekkerputstraat.
We zijn reeds twee jaar klaar met de nieuwbouw en de verbouwingen maar Corona stak een stokje voor een gepland feest.

Geschiedenis
Zevenhonderd jaar geleden stond hier een Kartuizerklooster s’Koningsdale genaamd, eigenlijk Vallis regalis of val Royal. Die naam komt van Royghem dewijk aan de Leie. In die roy van Rooigem werd het Franse “roi” of koning gezien. Een onjuiste afleiding want de wijk is genoemd naar Raudho een Frankische krijger die met zijn volk omstreeks het jaar 600 hier aan de boorden van de Leie neerstreek. Het klooster bood tot de beeldenstorm bescherming aan de boeren van Rooigem en uiteraard aan zijn eigen kloosterlingen. Ryhove heeft dus iets met het klooster KoningsdaL Niet dat we een of andere contemplatieve orde zijn of dienstplichtig aan Frans Van Ryhove maar diezelfde bescherming die dit klooster bood proberen wij ook aan te bieden aan onze mensen. Wij heetten tot voor kort niet voor niets beschermde werkplaats. De benaming Maatwerkbedrijf is er pas onlangs gekomen om ons wat meer te aligneren met het bedrijfsleven.

Ryhove
We waren oorspronkelijk een drukkerij. De werkplaats werd gestart door Jef Vanopdenbosch, drukker boekbinder, leraar en gekluisterd aan een rolstoel. In 1961 werd door hem de vzw Provinciale Werkplaatsen voor gehandicapten Oost-Vlaanderen opgericht. Eind 1963 kon men met 14 mensen starten. Enige tijd later werd de werkplaats als een van de eerste beschermde werkplaatsen herkent. In 1981 werden de terreinen van Koningsdal gekocht. Er werkten dan 130 personen. In 2004 werd de boekbinderij Moreels in de Weefselstraat overgenomen maar het was al vrij duidelijk dat het met het grafische de verkeerde weg op ging. Een fusie op 1 april 2007 met De Merel uit Merelbeke was de oplossing. De Merel was een herverpakker met gedeeltelijk focus op het verpakken van suikerwaren. Met 80 personeelsleden was De Merel te klein om te overleven zeker door het wegvallen van de grootste klant Procter& Gamble. Ondertussen is de Merel, Ryhove Merelbeke, zowat verdubbeld in omzet en personeel.

RENOVATIE
Bij de fusie met De Merel (Merelbeke), die zonder enig probleem is verlopen, was het alduidelijk dat qua infrastructuur Gent een achterstand had. Er werden samen met het stadsbestuur en toenmalig directeur Yvan De Bie plannen gesmeed voor een “social city” op de terreinen van de vroegere UCO fabriek in de Bloemekenswijk. Het moest een samenballing worden van alle sociale tewerkstellingsprojecten binnen de stad. De architectuur van het gerenoveerde balenmagazijn kon ons wel bekoren en we zijn dan ook scheep gegaan met architect Bram Aerts voor renovatie van onze vestiging alhier in Koningsdal

Panelgesprekken met onder andere architect Bram Aerts, stadsbouwmeester Gent Peter Vanden Abeele en algemeen directeur Peter Leyman, ook personeel kwam aan het woord  Hugo Platteau, Caroline Goethals, Katrien De Winne en Annemieke Van Hove.

Mijn dank gaat ook naar onze architect Bram Aerts en zijn medewerkers. Digebouw werd al herhaaldelijk genomineerd voor architectuurprijzen en laatst stond een maquette van dit gebouw zelfs op de biënnale van Venetië. We mogen terecht fier zijn op deze realisatie. Dank ook aan onze aannemers waarmee we geen enkel conflict hebben gehad en dank aan onze Geert en Sofie die als bouwcoördinatoren ervoor gezorgd hebben dat we binnen het vooropgesteld budget bleven. Het budget voor de totale renovatie en aankoop van het atelier van Genetello was oorspronkelijk 6.000.000 en werd later verhoogd tot 7.000.000 om de ateliers ook voedingsgericht te maken. Dit lag nog juist binnen de mogelijkheid van ons spaarboekje. We zijn binnen het budget kunnen blijven, ondanks een slechte start. Bij het afvoeren van vervuilde grond bij het uitgraven van deze kelder moesten we zomaar 300.000 euro ophoesten, een start die kon tellen.

Dank ook aan onze bestuursleden die van bij het begin unaniem achter dit project stonden. En dank aan ons management team onder leiding van Peter Leyman die erin slaagden ondanks de perikelen van de verbouwingen de werkplaats draaiende te houden. Bovenal dank aan onze medewerkers voor hun geduld. Daarom gaan we morgen een groot personeelsfeest houden in Flanders Expo, opgeluisterd door De Romeo’s en Willy Sommers. We gaan er een lap op geven. Ze hebben het meer dan verdiend.

Ryhoven is een maatwerk bedrijf waar men food en non verpakt, grafisch werk en assemblage doet. Biedt tewerkstelling op maat aan personen met een arbeidsbeperking uit de regio Gent.