Moet klooster Erwetegem plaats ruimen voor appartementsblok? Vooruit vreest van wel

Vooruit Zottegem vreest dat het gebouw van het voormalige klooster van Erwetegem zal verkocht worden. Om daarna afgebroken te worden en plaats te maken voor een appartementsblok. De stad Zottegem, geen eigenaar van de gebouwen, benadrukt dat het geen weet heeft van concrete plannen.

“Wat ooit de plek was waar gezinnen met kinderen in onze stad terecht konden met hun vragen, dreigt met de grond gelijk gemaakt te worden,” zegt Vooruit-raadslid Kurt De Loor. “Het stadsbestuur van CD&V en N-VA liet eerder al weten dat het Huis van het Kind met oa. Twinkeltje en het ZIBO (buitenschoolse opvang) zou verhuizen naar de site van het OCMW in de Deinsbekestraat. Ook Kind en Gezin zou dan andere oorden moeten opzoeken.  In het beste geval kan bij een verkoop het CKG Zonneheuvel, waar gezinnen met opvoedingsproblemen terecht kunnen, in een bijgebouw blijven.  Het is jammer dat al die diensten dan verspreid zullen zitten over de stad. Net door de krachten te bundelen en de dienstverlening op één plek te organiseren, konden we veel meer Zottegemse gezinnen met kinderen bereiken en naar elkaars dienstverlening doorverwijzen. Dat dit zou worden opgeofferd voor nog meer appartementsblokken is dubbel jammer.”

“Naast de diensten voor gezinnen met kinderen huisvest het Klooster vandaag ook Kloosterstraat 40 (K40) met 33 kamers, vergaderzalen en polyvalente ruimtes. Ideaal voor teambuildings en conferenties, maar ook een grote troef voor het Zottegemse toerisme. Het is -naast de B&B’s- één van de weinige overnachtingsmogelijkheden in Zottegem. Het zou heel erg jammer zijn voor het toerisme in onze stad, mocht dat verdwijnen”, voegt raadslid Louie Van Rijsselberge (Vooruit) toe. “Bovendien is het Klooster heel erg bepalend voor het straatbeeld in Erwetegem. Het zou een verarming zijn voor de deelgemeente Erwetegem mocht die landmark verdwijnen. We moeten ons ook durven afvragen of we dat willen opofferen voor nog meer appartementsblokken in Zottegem? Dat zou jammer zijn. We hopen dat er snel duidelijkheid komt en roepen het stadsbestuur op om niet over één nacht ijs te gaan voor wat betreft de mogelijke afbraak van het Klooster. Vooruit Zottegem legt de vraag alvast voor op de volgende gemeenteraad.”

Gevraagd om een reactie laat schepen Evert De Smet (N-VA) weten dat een ontwikkelaar hem heeft gevraagd wat de mogelijkheden zijn op de site van het oud-klooster indien het inderdaad zou verkocht worden. “Van concrete plannen hebben wij geen weet”, aldus De Smet. “Wat de mogelijkheden betreft, volgen ons woonomgevingsplan kunnen appartementen niet, maar er bestaan uitzonderingen zoals bij de projecten op de Meerlaan of de Cantaert-site.”