Met sloop ‘Hof ter Windicke’ verdween eeuwenoude geschiedenis

Van aloude dorpsboerderij tot hypermoderne residentie met landelijke uitstraling

De storm Ciara betekende de genadeslag voor de eeuwenoude dorpsboerderij ‘Hof ter Windicke’ in het centrum van Scheldewindeke. Door de felle storm stortte de schuur in. Het gebouw overleefde de hevige windstoten niet. De boerderij in hartje Scheldewindeke van de familie Van de Vijver dateert uit de middeleeuwen en was één van de oudste bebouwingen in Windeke. Het gebouw is niet geklasseerd of beschermd. Men wou het gebouw wel in stand houden, maar de laatste storm was er te veel aan. Hiermee verdwijnt in Scheldewindeke, en bij uitbreiding in de fusiegemeente Oosterzele, een erfgoed met een eeuwenoude geschiedenis.
Het ‘Hof ter Windicke’ wordt beschreven als een grote hoeve van het semigesloten type. Daniel Van Heegde (auteur van ‘Vuenteca tot Scheldewindeke)’ schrijft in 1976: ‘Het Hof te Scheldewindeke’ waarschijnlijk het grootste pachthof had een oppervlakte van 70 bunder. Het behoorde toe aan de heer van het Land van Rode en werd met de tienden op de Spiegelgang en de Varentgang in het jaar 1418 de eerste maal verhuurd of verpacht tegen 25 pond per jaar. Vermeldingswaardig is dat negen jaar later het pacht 26 pond zijnde 1 pond meer bedroeg’.
Het ‘Hof ter Windicke’ was ingeplant ten westen van het Marktplein en gelegen naast de verdwenen achtvormige omwalling tegenover de Sint – Christoffelkerk. Best mogelijk dat het de oorspronkelijke site was van het ‘Hof ter Windicke’. In het noorden gelegen achter de boomgaard, aan de straat afgesloten door een meidoornhaag. Boerenwoning ten zuidwesten van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18 de eeuw. Het interieur werd later aangepast. Men vermoed dat de moerbalk van 1670 overgebracht werd uit de schuur. Ten noorden twee haaks gebouwde bedrijfsvleugels met gewitte bakstenen gevels en onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Bij de boerenwoning een vleugel met stallen en wagenhuis. Er was ook een doorrit en dwarsschuur met twee rijen luchtgaten. In het zuidoosten stond een losstaande lage bakstenen bedrijfsvleugel met stallen.
Woonproject
Op de site van ‘Hof te Scheldewindeke’ komt het woonproject ‘Hof ter Windicke’ (Immo Nobels) van architect Eric Bodaert. Het project voorziet een gebouw met 12 appartementen langs de straatzijde en een kleiner gebouw van 6 entiteiten in de 2 de bouw-lijn. De residentie ‘Hof ter Windicke’ krijgt een karaktervolle landelijke uitstraling. Door de vormgeving versmelt het project met de authentieke dorpskern van Scheldewindeke. ‘Hof ter Windicke’ heeft een ideale ligging:  lokale winkels, grootwarenhuis, school, marktplaats, kinderopvang, station, restaurants, voetbalveld KVV, bushalte De Lijn (49) bevinden zich heel dichtbij.  (mvdv, foto’s ddl).