Verkoop en verhuur van campers schiet de lucht in

De verkoop van nieuwe campers is in 2021 gestegen naar een record van 3.097 exemplaren. Dat is 28,3 procent meer dan in 2020, zo blijkt uit cijfers van BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Ook tweedehands campers waren niet aan te slepen, met een recordverkoop van ruim 17.000 tweeedehandscampers. De caravan, het doorgaans goedkopere alternatief, was ook populair. Daar werden er ruim 8.000 nieuw van verkocht en wisselden ruim 52.609 tweedehands caravans van eigenaar. Ook in 2022 zet deze trend zich duidelijk verder.

Ook Jo Everaert van Rent and Away campers uit Herzele kan dit beamen. Zij verhuren  nieuwe Hymer campers Jo licht toe: “Zowel de verkoop van campers als de verhuur verloopt sneller dan ooit. Waar we vroeger de eerste boeking voor de zomervakantie pas na nieuwjaar binnenkregen was dit nu al in september.”

Tips bij het kiezen van een camperverhuurder

Steeds meer websites duiken op waarop particulieren hun camper ter huur kunnen aanbieden. Maar hoe weet je dat je goed terecht zal komen? Dit zijn enkele zaken waarop je kunt letten bij het uitkiezen van een passende camper en verhuurder.

1. Boek vroeg, gemiddeld is dit 6 maand vooraf.

2. Hoe is de camper uitgerust? Is er bijvoorbeeld fietsenrek aanwezig? Is er keuken materiaal voorzien, tafels stoelen etc. bedenk wat je op reis zoal wil doen zodat je het juiste type kiest

3. Denk aan verzekeringen en borgsommen. Is de camper omnium verzekerd en is verhuur toegestaan door de verzekeraar?

4. Bekijk de huurvoorwaarden. Tot wanneer kan je annuleren.

5. Hoeveel kilometers zijn er inbegrepen? Bedenk waar je naar toe zal rijden en bekijk dan indien je zal toekomen met de voorziene kilometers.

6. Hou rekening met extra kosten. Sommige verhuurders rekenen extra kosten aan voor het gebruik van tafels, stoelen etc. Ook gas wordt dikwijls extra aangerekend.

Ondanks de groeiende populariteit van de verhuur websites ziet Jo Everaert van Rent and Away campers gelukkig dat de klanten toch nog kiezen voor een professionele verhuurder: “Mensen komen bij ons terecht omdat wij enerzijds professionele service bieden: Onze campers zijn allemaal splinternieuw, bouwjaar 2022. Wij kopen en verkopen onze campers ieder jaar opnieuw. Op deze manier kunnen zowel huurders als kopers genieten van een nieuwe camper. De campers zijn goed verzekerd zowel de huurders als wij als verhuurder willen hier geen enkel risico nemen. Onze campers zijn helemaal uitgerust, ze staan vertrekkensklaar je hoeft bij wijze van spreken enkel je tandenborstel mee te nemen om op avontuur te vertrekken. Wij rusten de campers nog eens extra uit met zonnepanelen zodat je kan genieten van de natuur en niet op een camping hoeft te staan. Mijn jarenlange ervaring als mécanicien en elektricien komt hier mooi samen te pas. Anderzijds zijn wij als camperverhuurder blijven we een persoonlijke begeleiding en uitleg voor vertrek voorzien. Wij zijn ook steeds beschikbaar tijdens de reis mochten er vragen zijn, da’s in deze markt zelden ’t geval maar toch echt belangrijk, zeker als het je eerste camperreis is”

Tips bij het kiezen van een camper

Dit zijn enkele zaken waarop je kunt letten bij het uitkiezen van een passende camper.

1. Hoeveel zit-en slaapplaatsen heb ik nodig? Dit is een van de belangrijkste criteria die u als

eerste in beeld moet hebben. Dit is namelijk heel bepalend voor de indeling van de camper.

2. Welk type camper of mobilhome spreekt mij aan?

Campers zijn er in vele soorten en maten. In grote lijnen spreken we over vier campertypen, met elk hun eigenvoordelen en kenmerken. Hieronder sommen we op welke campertypen er zijn en hoe u ze kunt herkennen en hoe u makkelijker de ideale camper kunt kiezen.

Buscamper: kleinste model, gebouwd op basis van een bestelbus. Buscampers zijn vaak compacter en wendbaarder en daardoor praktischer om mee te rijden en te parkeren.

Alkoofcamper: groter formaat, vaak geschikt voor meerdere personen. Alkoofcampers zijn herkenbaar aan de hoge kap boven cabine, met daarin een tweepersoonsbed.

Integraal camper: Ook opgebouwd op een bestaand chassis, maar hierbij maakt ook de cabine deel uit van de opbouw. Kenmerkend voor dit type camper is het grote panorama raam.

 

Rent & Away Campers heeft zich gespecialiseerd in de buscampers. Jo Everaert licht toe waarom: “Enerzijds willen we alles bij de hand hebben zoals een eigen toilet en badkamer, keuken, opbergruimte, grote koelkast en plaats om te slapen uiteraard. Maar aan de andere kant willen we ook dat je er overal mee naar toe kan, het rijcomfort is ook belangrijk. De kleine straatjes in het Zuiden verkennen of de ferry nemen in Noorwegen,..alles kan gemakkelijker als je niet te groot bent. Wij hebben ons dan ook nog eens gespecialiseerd in de campers met een slaapdak. Door het pop-up dak omhoog te duwen komt er een extra dubbel bed tevoorschijn. Bovendien is slapen in het dak boven zo tof, wakker worden in de natuur. “

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om te starten met de verhuur van de campers, is dat door de corona?

“Wij verhuren al meer dan 10 jaar campers al heeft het een boost gekregen tijdens de corona. 11 jaar geleden waren wij met ons 2 op wereldreis met een oude jeep, 15 maand trokken we de wereld rond. We reden eerst via Rusland, Kazakhstan, Mongolië naar Japan na een maandje Japan staken we onze jeep in de container richting Zuid-Afrika en reden we helemaal door Afrika terug naar huis. Toen we een maand na thuiskomst zwanger waren, kreeg ik een kleine paniek-aanval; hoe zouden we nu reizen met een kleintje er bij? Onze oude Jeep ging langs de kant en we gingen voor een meer luxueuze versie de mercedes Marco Polo en toen nog eens 5 jaar later ons tweede dochtertje er bij kwam zijn we gegaan voor de Hymer buscamper. Met ons viertjes trekken we er op uit zodra we kunnen. De verhuur van de campers is dus ontstaan uit een passie voor reizen en dat geven we graag mee aan onze huurders.”

Contact info:
Jo Everaert
RENT & AWAY
hallo@rentandaway.com
www.rentandaway.be
0491/560559