Geraardsbergenaar Christophe Byl hoort bij internationale top van vuurwerkmakers

Krijgt veel lof voor originele vuurwerkspektakels

Geraardsbergenaar Christophe Byl oogst veel lof voor zijn verbluffende vuurwerkspektakels. Zo ook op de kermis in Oosterzele.   Wat een heerlijk vuurwerk op Sinksenkermis. Het dorp stond afgeladen vol. De toeschouwers beleefden een verbluffende vuurwerkshow. Het vuurwerk blijft een vaste waarde van de kermis en is echt niet meer weg te denken. Geen kermis, zonder vuurwerk. Op een kermisaffiche van 1933 prijkt het vuurwerk al op het programma. We vermoeden dat jaren daarvoor ook al vuurwerk werd afgestoken. Weet iemand hier meer over? Laat het ons weten. Het vuurwerk blijft één van de hoogtepunten van de Sinksenkermis, een heuse publiekstrekker. Een paar reacties. ‘In één woord super’. ‘Een overweldigend spektakel’. ‘Prachtig’. ‘Straf’. ‘Eigentijds’. ‘Fantastisch’. ‘Verrassend mooi’. We waren nieuwsgierig naar de vuurwerkmaker, die de gebroeders Vangelabbeek opvolgde. We stellen je graag eens de ‘master of firework’ Christophe Byl uit Geraardsbergen voor.

Het bedrijf van Christophe Byl uit Geraardsbergen geniet een (inter)nationale reputatie omwille van zijn origineel, artistiek en hypermodern vuurwerk. Sinds 1995 veranderde het leven van Christophe Byl. Hij richtte CBF Pyrotechnics op en werd actief in binnen- en buitenland. Hij maakte van zijn passie voor het vuurwerk zijn beroep. Zijn meeslepende werklust typeert hem. Christophe brengt in zijn bedrijf een enorme dynamiek op gang. Hij blijft plannen uit zijn hoed toveren. Hij zette snel in zijn bedrijf de lijnen uit naar het doel dat hij beoogde en zelf weet hij verduiveld goed waar hij precies wil uitkomen.

Momenten waarop hij kan creëren is hij het gelukkigst. Een scheppende geest, zijn visitekaartje. Hij doet op een nieuwe manier aan ‘vuurwerk’. Kenmerkend zijn durf, werkkracht, onuitputtelijke energie, gedreven, energie uitstralend uit elke porie van zijn lichaam, een vleesgeworden dynamo. Hij zette zich als oprichter van CBF Pyrotechnics snel op de internationale kaart.

De successen in binnen- en buitenland stapelen zich op. CBF Pyrotechnics is zijn levenswerk. Zijn vuurwerkfirma wordt driemaal Belgisch kampioen. Als klap op de vuurpijl wint hij goud op het 13 de Internationaal Vuurwerkfestival én op het Jinshan Beach Firework Festival in Shanghai. Hij zet meesterlijk, magistraal vuurwerk neer -niet alleen in binnenland – maar ook in Taiwan, Japan, Filippijnen, Canada,…De jury valt voor zijn ‘new look’ en hypermodern vuurwerk. Prestaties om ‘u’ tegen te zeggen, op die festivals komt werkelijk dé internationale top van vuurwerkmakers samen. Een grote eer, er mogen maar drie Westerse vuurwerkmakers deelnemen. Goud winnen in het chauvinistische én vuurwerkland van de wereld China, bewijst dat Christophe Byl een autoriteit is in de ‘vuurwerkwereld’. Apetrots op de erkenning, als een reportageploeg van Discovery Channel neerstrijkt in Geraardsbergen (Overboelare). Met de modernste technieken (werkt volledig elektronisch)  maakt hij van elk vuurwerk een succes. Het publiek krijgt telkens een letterlijk en figuurlijk schitterend en spetterend vuurwerk voorgeschoteld. Zeg nooit meer zomaar vuurwerk tegen vuurwerk. Het publiek dat vuurwerkspektakel van Christophe Byl bewonderd zal dat beamen. De hoge verwachtingen van de toeschouwers worden telkens ingelost. De vuurwerkmaker uit Geraardsbergen zet meesterlijke vuurwerkshows neer. Het vuurwerk heeft iets passioneels, is fel, overrompelt, heeft betoverende kracht. Vuurwerk als pure kunstvorm. De hand van een vakman. Christophe Byl: een gezonde arbeidsethos en een continue drive om te blijven perfectioneren. De eigenschappen die zorgen dat vakmanschap meesterschap wordt.

Heilig vuur
Als voorzitter van de Belgische Vuurwerkberoepsfederatie BelPyro vzw was hij niet te spreken over het voorstel van decreet (2019) van het Vlaams Parlement dat het afsteken van vuurwerk verbiedt in Vlaanderen. Hij verdedigt als een leeuw de belangen van de vuurwerkmakers. Bekommerd om de collega’s. In een creatieve mens moet wat colère zitten, onvrede. Wat? Vinden jullie dat je de vuurwerksector zo maar kunt benadelen? Dat is de woede, het heilig vuur. Geen vrede nemen met beslissingen die absurd zijn. Blij dat hij zich nu nog altijd kan uitleven in vuurwerk, soms is het hard knokken. Als hij een vuurwerkshow doet, weet hij het weer. Het is de magie. De waardering is een zegen om terug nieuw vuurwerk te maken. Het kost veel moeite en zweet. Hij kan niet meer leven zonder vuurwerk. Vuurwerk helpt, vuurwerk geneest, vuurwerk houdt hem jong. Neem hem zijn werk af, hij leeft niet meer. Werken en vuurwerk, dat vloeit samen. Misschien is hij wel een workaholic, in elk geval kan hij het leven niet meer voorstellen zonder vuurwerk. Als hij niets uitricht is hij slechts een schaduw van zichzelf. Zijn werk, dat is zijn leven, zijn energie, zijn tijd. Energie die zichtbaar wordt. Daar gaat het om. Het publiek dat geniet van het vuurwerk van Christophe Byl, dat is de essentie. Het artistieke bloed stroomt na 27 jaar nog altijd met een rotvaart door zijn aderen.

Info: CBF Pyrotechnics, Unalpark, Gaverstraat 35M, 9500 Geraardsbergen, 0475 / 76 23 04, 054 / 42 13 57, e-mail: info@cbfpyro.be, www.cbfpyro.be. (mvdv, foto’s cb en ddl).