Geraardsbergen verwelkomt opnieuw indrukwekkend aantal ultraracers

Geraardsbergen. Zondagavond 24 juli 2022 zet Geraardsbergen haar deuren voor de vijfde keer wagenwijd open voor een groot gezelschap aan ultraracers. De heuvelachtige stad vormt dan opnieuw het decor voor de start van de Transcontinental Race, een fietswedstrijd waarin solorijders en duo’s zonder hulp of ondersteuning 4000 kilometer door Europa fietsen. De derde editie van deze ultrawedstrijd startte in 2015 voor het eerst in Geraardsbergen. Van de 179 deelnemers bereikten toen 90 deelnemers de eindmeet, een kleine 4000 kilometer verder in een kuststadje bij Istanbul.

Bikkelharde fietsrace
De ingrediënten van deze extreme wielerwedstrijd zijn eigenlijk eenvoudig: deelnemers kennen start- en eindplek, en drie tussenliggende verplichte controlepunten. Elke rijder heeft een GPS-systeem dat zijn of haar positie in real time doorgeeft. Ze stippelen zelf hun parcours uit, en zijn gedurende de hele wedstrijd volledig zelfredzaam. Zorgen voor eten en drinken, een slaapplek zoeken, fietspech verhelpen… het maakt allemaal deel uit van de wedstrijd. Wie de wedstrijd aanvat, zal niet alleen fysiek maar vooral ook mentaal het gevecht met zichzelf aangaan. De winnaar – en bij uitbreiding iedere deelnemer die de eindmeet haalt – peddelt zich geheid een weg naar eeuwige roem.

Maak de start zelf mee!
“We hebben bijzonder warme herinneringen aan de vorige edities, en zijn opgetogen dat The Transcontinental n°8 opnieuw in Geraardsbergen start,” zegt schepen van Sport Stephan De Prez. “We zetten daarmee onze Muur en Kapelmuur andermaal op de internationale kaart, en krijgen bovendien een unieke inkijk op hoe deze stoere mannen en vrouwen zo’n uitzonderlijke uitdaging aangaan.”
Wie de sfeervolle start graag zelf meemaakt en de renners en rensters – een internationaal gezelschap van 278 moedige racers waaronder 12 Belgen – wil aanmoedigen, is vanaf 20 uur welkom op de Markt. Omstreeks 22 uur gaat het na een lokaal rondje via de Guilleminlaan en het Stationsplein richting Vesten en Muur waarna voor de deelnemers de echte wedstrijd begint.