Krombeek werd opgeruimd in Zegelsem ( natuurreservaat Het Burreken)

Vandaag hebben Natuurpunt Het Burreken en KSA Elst samen de Krombeek opgeruimd. De gemeente Brakel gaf logistieke steun, voor het ophalen van het afval.

Renaat Vermeulen: “Onder het goedkeurend oog van schepen van Milieu Peter Vanderstuyf werden de opruimwerken gestart.

De Krombeek loopt door het natuurgebied Het Burreken en heeft op sommige plaatsen een prachtige vallei tot 20 m diep uitgesneden. Door erosie en jarenlang instromen van puin werd op verschillende plaatsen de doorgang belemmerd voor de zeldzame soorten vis die in de Krombeek voorkomen. Beekprik en Rivierdonderpad zijn 2 van dergelijke soorten. Ze moeten ver genoeg stroomopwaarts kunnen zwemmen om te paaien. Dwarsliggend puin en vervuiling zijn een groot probleem voor deze bedreigde vissoorten.

Verder kan het natuurlijk ook niet dat er allerlei afval en plastiek in deze prachtige vallei rondslingert.

De KSA leden en de vrijwilligers van Natuurpunt hebben een ganse namiddag gewerkt om puin en afval te verwijderen. Daarbij moest heel wat geklauterd worden. Een heus afzeiltouw werd gespannen om de kinderen in de vallei te laten.

Na afloop werd bij het Faunahuis van Natuurpunt www.faunahuis.be  een glaasje gedronken.

Een prachtig milieu-initiatief door gemotiveerde jongeren. Top!”