Te Lierde werd het 300 jarig bestaan van de Kartuizerkerk uitbundig gevierd.

Op zaterdag 8/10/2022 werd de viering ingezet door de onthulling van een infobord aan de Kartuizerstraat dat verwijst naar de gerestaureerde gedenksteen achteraan in de kerkmuur.

Burgemeester Jurgen Soetens schetste vooraf de geschiedenis van deze best intact bewaard gebleven Kartuizerkerk in België die gebouwd werd op de plaats van de middeleeuwse kerk en waarvan de eerst steen op 23 juli 1722 door prior Bruno Van Damme gelegd werd.

Na deze korte plechtigheid ging er een Gregoriaanse Eucharistieviering, welke werd voorgegaan door E.H.Babylon en diaken De Wael, door. De gregoriaanse gezangen werden gebracht door een viertal “Kartuizermonniken”.

Wel een ietsje spijtig dat we de mis niet volledig in het latijn te horen kregen doch al bij al was ze de moeite waard om bij te wonen. En zo dachten waarschijnlijk alle aanwezigen in de, voor deze gelegenheid, overvolle kerk er over.

Na deze indrukwekkende eredienst werd er door het Lierdse gemeentebestuur nog een receptie met Kartuizerbier aangeboden in café De Kartuizer aan het pleintje naast de kerk.

Om te vergroten klik op de foto.