Helena De Muynck hoopt dat haar project ‘Op de Thee met Meemee’ navolging krijgt in veel bibliotheken

'Via taal jongere en oudere generaties met elkaar verbinden'

‘Op de Thee met Meemee’ is het ronduit schitterend project van Helena De Muynck  uit Gijzenzele. Op  zaterdag 5 november werd in de bibliotheek van Scheldewindeke het officiële startsein gegeven van Op de Thee met Meemee. Helena, studente Informatiebeheer en stagiaire in de bib van Scheldewindeke, stelde haar project ‘Op de Thee met Meemee’ met veel enthousiasme en verve voor. Na afloop was iedereen het eens, dit is voor herhaling vatbaar. ‘Op de Thee met Meemee’ werd een mooi succes. Er klonk veel lof voor het mooi hartverwarmend initiatief. Een zielsgelukkige Helena ziet haar droom werkelijkheid worden. ‘Via taal  jongere en oudere generaties met elkaar verbinden.’ Kinderen en senioren die elkaar verhalen voorlezen en vertellen, de banden tussen generaties aanhalen, senioren uit hun isolement halen, mooi toch.  De sociale cohesie vergroten. Ze hoopt dat haar project navolging krijgt in veel bibliotheken. Ze mag fier zijn op haar project. Het project bulkt van de goede bedoelingen.

Helena De Muynck: ‘Een 60 paar luisterende oren kwamen te weten hoe het project vorm kreeg, met welke partners werd samengewerkt, waarom het project werd opgezet, wat de voordelen zijn, hoe je het best aanpakt als je zelf wil mee doen en waar je terecht kan voor meer informatie. De 80-plussers die bereid waren om rolmodel te spelen en zo het concept en de gevolgen live te tonen, konden na het voorwoord plaatsnemen in een knusse zetel. Jenny & Suzanne (WZC De Zilverlinde), Roger (Gijzenzele) en Jos (Balegem) werden elkeen vergezeld van een 4-tal jongeren tussen de 10 en 18 jaar die voor hen gingen zitten. De kids lazen voor uit een boek dat stagiaire Helena had uitgekozen, na overleg met de senioren en afgestemd op het leesniveau van de gekoppelde jongeren. Op die manier konden de ouderen niet enkel nog eens de verwondering van een goed boek beleven, maar kregen ze ook pretlichtjes in de ogen door de aanwezigheid van al die jeugdige energie.

De voorleessessies werden gevolgd door een pauze waarbij enkele lekkere delicatessen van Klein Geluk uit de Moortelbosstraat, waters van Ginstberg, sapjes, koffie en – uiteraard – thee van Oxfam Wereldwinkel Scheldewindeke werden gesmaakt. Na de pauze keerden de senioren arm in arm met ‘hun’ kinderen terug en werden de rollen omgedraaid en mochten zij het virtuele podium bestijgen. Ze vertelden vol passie verhalen over hun jeugd, hoe een schooldag eruitzag, hoe ze de oorlog als kind hebben ervaren, over het krijgsgevangenschap, hoe een spinnerij werkt enzoverder. De kinderen kropen dichterbij, stelden vragen en luisterden oprecht geïnteresseerd naar al die waardevolle ervaringen die voor hen wel nieuw waren. Uit de adolescentenhoek klonken af en toe lachsalvo’s toen Roger op gezapige manier anekdotes vertelde uit zijn tijd als winkeldetective bij de Makro.

Het einde was voorzien om 17 uur, maar sommigen waren met geen stokken te stoppen! Er werden in verschillende groepjes al wilde plannen gesmeed voor een herhaling thuis of in het rusthuis, en de meesten namen meteen formulieren mee waarmee ze zich konden opgeven om zelf te gaan voorlezen of vertellen. Helena had het in haar voorwoord over de droom die ze had, de droom om mensen – via taal – terug met elkaar te verbinden en tegelijkertijd iets te doen tegen de vereenzaming die – zeker sinds de pandemie – onze maatschappij insluipt. De vele blije gezichten, complimenten en bedankingen na afloop toonden aan dat er een goede basis is om die te verwezenlijken.

Dus nu is het aan jullie: vormen jullie ook een vuist tegen eenzaamheid? Gaan jullie ook voor meer verbinding in onze gemeente? Maken jullie mee Helena’s droom waar ? Rep je dan naar de bibliotheek om je op te geven en een Thee-date te regelen, of surf direct naar https://oosterzele.bibliotheek.be/op-de-thee-met-meemee waar je alle informatie vindt. Samen zorgen we voor een betere wereld! Omdat ook kleine beetjes tellen!’ ‘De kop is eraf, nu is het aan jullie’.  (Helena De Muynck, mvdv, foto’s ddl)