‘Het is een schande dat de volledige, oude stadskern een openbaar stort wordt.’

Lezersbrief van Lieven Van Bockstaele

 

Lieven Van Bokstaele woont al meer dan 50 jaar in de binnenstad van Geraardsbergen. Het maakt hem triest dat ‘de volledige, oude stadskern een openbaar stort wordt’.

‘Tot onze spijt moeten we de verborgen stortplaats op de hoek van de Vrede- en Abdijstraat melden via deze weg. Politiek is niet meer inzetbaar. We hebben meerdere malen gevraagd of de “Vlaamse woonmaatschappij” haar eigendom komt opruimen.

Ze snoeien het groen en de rest blijft liggen (zie foto). Dit probleem heeft zich gevormd na de gedwongen sloop van het hoekpand. Einde verhaal. De Vlaamse woonmaatschappij is eigenaar van de hoek en de 2 aanpalende panden in de Vredestraat.

Ik heb hun aangeschreven met de vraag om de doeken te verwijderen en de bodem te bedekken met schors of iets anders, zodat er toch een drempel is om geen vuilzakken over de omheining te kieperen. In de zomer veroorzaakt het stort een sterke geurhinder en trekt het ook ratten en katten aan.

De wachtgevel in de Vredestraat is een gevaar. De loshangende stenen en balken vallen regelmatig op het voetpad. De Vredestraat ligt in een schoolomgeving en maakt deel uit van een toeristische route van de markt naar het Abdij.

Ook zitten in deze panden geregeld marginalen die langs achter deze panden betreden. Voor de minste verfschilfer die van een gevel van een particuliere woning valt, wordt de straat of het voetpad afgesloten. In dit geval gebeurt dit niet.

De Vlaamse woonmaatschappij verstrekt geen info over de eventuele sloop van de gebouwen in de Vredestraat en de heropbouw. Een eventuele nieuwbouw zal trouwens voor een grotere inpakt zorgen wat betreft het parkeerprobleem in de aanpalende straten.

Het is een schande dat niet enkel voor onze deur, maar de volledige, oude stadskern een openbaar stort wordt. Deze problematiek is gekend bij een groot deel van de bevolking en bij de politici. Het artikel in Nuus over de vrijwilligers die zwerfvuil opruimen (zie link onderaan), legt dit pijnpunt meer dan bloot. Ik heb groot respect voor deze mensen.

Tot onze spijt moeten we de realiteit onder ogen zien: mensen van vreemde origine en de gekende marginalen nemen het niet zo nauw met de nieuwe dienstregeling. De openbare vuilnisbakken worden gebruikt om huishoudelijk afval in te deponeren. Wij wonen reeds meer dan 50 jaar in de binnenstad. Het gaat er niet op voorruit.

Vroeger was het Adrianopolis. Heden is het eerder Marginopolis.
We zijn niet misnoegd maar triest.’

Lieven Van Bockstaele

Lees ook:

De Giesbaargse zwerfvuiljagers ruimen vrijwillig bergen zwerfvuil en illegaal gestort afval op.