© Carine Gillis

11-november speech burgemeester Evelien De Both

Vrijdag woonde burgemeester Evelien De Both (N-VA) de herdenking van de Wapenstilstand in Zottegem bij. Hierna kan je haar speech lezen.

Geachte dames en heren,

104 jaar, zo lang is het geleden dat de capitulatie van Duitsland ondertekend werd in een treinwagon in Compiègne. Toen zwegen de wapens. Het lijkt, en is in de letterlijke zin van het woord, een eeuwigheid geleden. De voorbije 104 jaar zetten we mensen op de maan, kwam de hele wereld tot in ieders huiskamer via de tv, en zelfs tot in ieders broekzak dankzij de gsm. Het leven ziet er op 11 november 2022 helemaal anders uit dan op 11 november 1918.

En toch. Toch is oorlog anno 2022 weer angstaanjagend dichtbij. Elke dag bereiken ons vreselijke beelden uit Oekraïne. Bombardementen, gemobiliseerde soldaten en onschuldige burgerslachtoffers, het lijkt weer dichterbij dan ooit. En ‘Nooit meer oorlog’, de leuze waaraan wereldwijd decennialang werd vastgeklampt, leek nog nooit zo veraf.

Daarom blijft het ook na meer dan een eeuw belangrijk dat we de gebeurtenissen van toen herdenken, internationaal maar ook lokaal. Want ook Zottegem heeft zware verliezen gekend tijdens de oorlog. Ook hier vielen de bommen en werden jonge mannen naar het front gestuurd. En ook hier vielen onschuldige burgerslachtoffers. De jaarlijkse herdenkingen op Wapenstilstand zijn meer dan zomaar een traditie. Meer dan ooit moeten we de helden van toen herdenken, en de helden van nu een hart onder de riem steken. Vandaag herdenken we de wapenstilstand van 1918. Laten we samen hopen dat we volgend jaar ook het einde van de Oekraïne-oorlog kunnen herdenken, en vrede weer een stapje dichterbij lijkt.