Tentoonstelling 50 jaar Stedelijke Academie Zottegem

Nog tot 14 januari kan je in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst (SABK) van Zottegem gaan kijken naar een tentoonstelling naar aanleiding van het 50-jarige bestaan van de academie.

Op 1 september 1972 startte het eerste schooljaar voor het deeltijds kunstonderwijs in het Egmontkasteel.

“De Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst geeft het artistieke landschap in Zottegem al 50 jaar vorm. De voorbije jaren kozen talloze leerlingen uit het gevarieerde aanbod van de academie. Wat begon als een tekenschool groeide uit tot een broedplaats voor jong en iets ouder talent. En dat er de voorbije 50 jaar enorm veel talent ontsprong in de academie, ontdekken we zeker en vast tijdens de tentoonstelling Archiefbeelden”, zegt schepen van Cultuur Lieselotte De Roover (CD&V). “Wie een beeld wil krijgen van de academie door de jaren heen of wie herinneringen wil ophalen aan de academie is welkom voor de tentoonstelling Archiefbeelden. Aan de hand van foto’s, affiches, uitnodigingen en ander beeldmateriaal wordt op deze tentoonstelling 50 jaar academie visueel gemaakt. Daarnaast stellen de jeugdateliers op de binnenplaats van de academie een artistieke installatie op met als thema De Feesttafel.  Alles wat bij een feesttafel te pas komt, wordt letterlijk en figuurlijk uitvergroot en uitgewerkt in papier, karton, verf, piepschuim … geassembleerd tot een over-de-top feestdis. We nodigen iedereen van harte uit om mee te gaan op deze reis naar het verleden. Bezoekers zijn tot 14 januari welkom om de tentoonstelling en installatie te bewonderen.”

“We hebben voor deze expo gestreefd naar een visueel, esthetisch evenwicht”, aldus directeur Paul Nys in Het Nieuwsblad. “Geen chronologisch overzicht dus. De beelden en foto’s die we zien zijn momentopnames. Korte stukjes tijd, die meestal toevallig tot stand gekomen zijn. En toch triggeren ze ons geheugen. Een halve eeuw academie komt zo weer helemaal tot leven en doet wat kunst altijd gedaan heeft: verbinden.”