©Sophie Richez

De koers is van ons, openingsklassieker finisht vanaf 2023 op de Elisabethlaan in Ninove

"Ninove ook komende drie jaar aankomstplaats Omloop Het Nieuwsblad "

Ook in 2023 zal Omloop het Nieuwsblad de eerste Europese WorldTourwedstrijd op Europese bodem zijn en dat volgend jaar bovendien voor het eerst voor zowel mannen als vrouwen. Op zaterdag 25 februari beginnen de mannen in Gent aan hun 78ste en de vrouwen aan hun 18de editie van de openingsklassieker. Die zal dus opnieuw finishen in Ninove, en bij uitbreiding ook in 2024 en 2025.

Burgemeester Tania De Jonghe: “Wij zij enorm verheugd dat we opnieuw de gaststad mogen zijn voor de mooie openingsklassieker van zowel de mannen als de vrouwen. Tot 2025 komt Omloop het Nieuwsblad aan in onze stad en dat met een prachtige nieuwe aankomstplaats, de Elisabethlaan, de nieuwe Via Roma in Vlaanderen. Koers is feest en verbindt mensen met elkaar. We kijken nu al uit naar zaterdag 25 februari 2023.”

©Sophie Richez – Nieuwe aankomst Omloop Het Nieuwsblad

De aankomststad blijft dus ook de komende drie jaar Ninove. Wat wel verandert, is de locatie van de finish. Die zal vanaf 2023 op de Elisabethlaan liggen en niet langer op de Onderwijslaan. “We zijn om te beginnen fier om minstens drie nieuwe edities aan onze samenwerking met stad Ninove en het Omloop Finish Team te kunnen breien”, zegt Nicolas Denys, Head of Road bij Flanders Classics. “De verhuis van de aankomst naar de Elisabethlaan zal een sportief aantrekkelijkere laatste kilometer opleveren. We finishen nu op een bredere aankomst die bovendien licht bergop loopt. Daarnaast geeft deze aankomst ons ook op organisatorisch vlak meer ruimte. De verbinding met het centrum van Ninove is uiteraard heel belangrijk en blijft door het opstellen van de teambussen in de Centrumlaan ook behouden.”

Molenberg en Lange Munte terug in parcours

Na de start in Gent krijgen mannen en vrouwen respectievelijk een parcours van 206 en 131 km voorgeschoteld, met onderweg weinig veranderingen ten opzichte van 2022. Er is uiteraard opnieuw een sleutelrol weggelegd voor het duo Haaghoek-Leberg. Daarnaast keren de Molenberg en Lange Munte terug in het parcours. De Molenberg, vorig jaar door wegenwerken niet in het parcours van de openingsklassieker, luidt op 40 km de identieke finale bij mannen en vrouwen in. Vervolgens wacht het duo Haaghoek-Leberg (de derde en laatste passage bij de mannen), gevolgd door Berendries en Elverenberg-Vossenhol. In volle finale ontbreken ook in 2023 de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg niet, waarna we 12 km verderop de opvolgers van Wout van Aert en Annemiek van Vleuten op de Elisabethlaan in Ninove kronen.

©Sophie Richez – Persconferentie Omloop Het Nieuwsblad
©Sophie Richez – Schepen van Sport Marc Torrekens
©Sophie Richez – Parcours Mannen Elite
©Sophie Richez – Nicolas Denys van Flanders Classics
©Sophie Richez – Burgemeester Tania De Jonge tijdens de persconferentie Omloop Het Nieuwsblad
©Sophie Richez – Voorzitter van Omloop Finish Team Geo De Cleer