Nog 7 kanshebbers ‘mooiste dialectwoord van Zottegem’

De zoektocht van Vooruit Zottegem naar ‘het mooiste dialectwoord van Zottegem’ telt nog 7 finalisten: ‘Redzekes’, ‘Fluitenier’, ‘Karottentrekker’, ‘Tautsespap’, ‘Bootbozze’, ‘Gatnote’ en ‘Toenespelle’. Tot en met 21 mei kan iedereen online stemmen op zijn of haar favoriet.

“De respons op de wedstrijd was echt overweldigend,” laten initiatiefnemers Kurt De Loor en Sandra De Roeck weten. “839 mensen lieten ons hun favoriete dialectwoord weten. In totaal kwamen we zo op 413 unieke Zottegemse dialectwoorden. Er zitten echte pareltjes tussen Bloende (salami), Meuzee (mug), Pompernelleke (lievenheersbeestje),  ‘Senewordeken (kruistekentje voor het slapengaan)’ zijn enkele van de mooie inzendingen die het net niet haalden. Een tiental Zottegemse dialectliefhebbers waaronder Jean Blaute,  Danny Lamarcq, Jurgen Roman, burgemeester Evelien De Both, Danny Cantaert, Luc Van Durme en Peter Roman selecteerden de zeven topfavorieten. Nog tot en met 21 mei (om 14u) kan iedereen zijn stem uitbrengen via de Facebookpagina van Vooruit Zottegem. Daarna weten we welk woord zich dit jaar mag kronen tot ‘mooiste dialectwoord van Zottegem’. We zijn echt zeer tevreden met de reacties. Heel veel mensen contacteerden ons om te laten weten dat ze ervan genoten hebben nog eens dialect te horen en te spreken. De zoektocht leefde ook echt in onze stad. Wat een weelde aan woorden hebben we ook gekregen. De ‘usual suspects’ zoals ‘fleust’, ‘lochting’, ‘appeltrot’ en ‘biezabijze’ maar ook heel leuke zoal ‘alombak’  (gereedschapskist), ‘binnenbeer’  (zwijger),  ‘carnassière’ (boekentas),  ‘katsen op duugte’ (tikkertje) en ‘koekelaring’ (Zottegems broodje). We moeten hier echt meer mee doen. We mogen ons mooie dialect niet laten verloren gaan. We mogen er heel fier op zijn.”