Vooruit wil Zottegemse straatverlichting opnieuw activeren: “Voor onze (verkeers)veiligheid”

Vooruit pleit ervoor om de openbare straatverlichting in Zottegem opnieuw te activeren.

“Sinds eind oktober 2022 gaat de openbare verlichting in Zottegem uit van 23 tot 5 uur, met uitzondering van vrijdagen en zaterdagen. Op het moment dat de energieprijzen zeer hoog waren, beslisten verschillende steden en gemeenten om deze maatregel te nemen om zo de energiefactuur te verlagen. Zottegem nam deze beslissing in samenspraak met besturen van vijf andere steden en gemeenten (Bever, Brakel, Geraardsbergen, Herzele en Lierde)” zegt Yana Giovanis (gemeenteraadslid Vooruit). “We krijgen reacties van alle leeftijden, van mannen en vrouwen, die zich niet echt veilig voelen wanneer ze bijvoorbeeld ’s avonds nog hun hondje uitlaten of wie naar huis wandelt na een bezoekje aan onze horeca of vrienden.  Er is ook het aspect van verkeersveiligheid waar voetgangers en fietsers grotere risico’s lopen als het zo donker is.”

“Ondertussen is de energiemarkt afgekoeld en zou het wenselijk zijn om, in het kader van de veiligheid en de verkeersveiligheid, de straatverlichting weer te activeren. Want zonder straatverlichting is het heel donker in de straten en met de vakantieperiode voor de deur is het aangewezen om vooral voor zwakke weggebruikers meer zichtbaarheid te bieden en te geven. Het betreft zowel het subjectieve veiligheidsgevoel, veiligheid in het algemeen als verkeersveiligheid” zegt raadslid Kurt De Loor. “Gezien de gewijzigde omstandigheden (o.a. afkoeling energieprijzen) stelt Vooruit Zottegem op de gemeenteraad voor om de straatverlichting opnieuw te activeren. Hopelijk wordt hierop ingegaan in het belang van de veiligheid en de verkeersveiligheid in onze stad.”