Tom Zwaenepoel spreekt over het Vaticaan en de paus

Neos Oosterzele pakt alweer uit met boeiende voordracht

Neos Oosterzele blijft een uitgebreide waaier aan culturele activiteiten aanbieden die passen binnen jouw levensstijl en interessewereld. Neos Oosterzele nodigt je op donderdag 19 oktober 2023  om 14 u uit in De Rots, Marktplein 5 in Scheldewindeke om te komen luisteren naar de lezing ‘Achter de schermen het Vaticaan’. Deze voordracht is een absolute aanrader.
Tom Zwaenepoel, doctor in Germaanse talen, verbonden aan de universiteit Gent en Bayreuth en Vaticaankenner bij uitstek, laat je in ‘Achter de schermen van het Vaticaan’ kennis maken met de kleinste staat ter wereld, verborgen achter hoge, dikke muren. Hij publiceerde bij uitgeverij Lannoo verschillende boeken over het Vaticaan en de paus. Hij ontmoette op 27 december 2017 de Paus persoonlijk in de audiëntiezaal van het Vaticaan en overhandigde hem twee van zijn boeken die aan hem opgedragen zijn.
Paus Franciscus is niet alleen het hoofd van de rooms – katholieke kerk, maar ook het staatshoofd van de Staat van Vaticaanstad. Tom Zwaenepoel geeft een kort overzicht van de belangrijkste gebouwen: de vier hoofdbasilieken, de Vaticaanse musea en tuinen, de Sixtijnse kapel en het apostolisch paleis. Verder stelt hij de protagonisten van deze ministaat voor en bespreekt hij kort het leven in de Staat van Vaticaanstad. Zo komen het protocol en de veiligheidsdiensten van de paus aan bod. Hij werpt ook een licht op enkele tradities, zoals de kerstboom en de Hollandse bloemen op het Sint – Pietersplein. In het tweede deel van de lezing gaat hij uitvoerig in op het Argentijnse pontificaat. In welke mate is paus Franciscus een ‘revolutionaire’ paus? Wat heeft hij tot nu toe al gerealiseerd en wat zijn de grootste hindernissen in zijn plan om de Romeinse Curie te hervormen?
Kortom, een voordracht  die je gewoon moet meemaken. Interesse? Deelnemen kost 10 euro (leden) of 15 euro (niet – leden). En leuk meegenomen, koffie en gebak zijn inbegrepen. Inschrijven op rekeningnummer BE13 2900 3121 6439 van Neos Oosterzele voor 13 oktober 2023 met vermelding van naam en ‘Lezing Tom Zwaenepoel’. Meer weten? Info: Ronny Anica, 0476 /29 34 49, ronny.anica@gmail.com. (marcel van de vijver, fotoTom Zwaenepoel).