Gespreksavond met Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) in Zwalm

Gisteren had in De Munk in Munkzwalm een gespreksavond plaats met Europees Parlementslid Hilde Vautmans over de
toekomst van de Vlaamse landbouw en de voedselvoorziening. De inleiders van deze avond waren: Matthijs Verschraegen en   Angélique De Clercq.
Hilde ging  onder meer in gesprek met landbouwster Mieke Verniest (Schoonste Boerin van Vlaanderen, 2017 -2018).
Enkele opvallende uitspraken van de Open Vld politica.

“De crisis heeft ons eraan herinnerd dat voedselzekerheid een strategische troef van de EU is. Voedsel  en  landbouw staan in ieder geval weer bovenaan de politieke agenda.”

Hilde beschreef alles uitvoerig in haar boekje ‘Boerentrots’ waar de Zwalmse Mieke Verniest op de cover prijkt. Hilde prees de Zwalmse boerin immers om haar lekker varkensvlees.

Volgens Vautmans wordt Natuurpunt overgesubsidieerd. Ik heb niks tegen die mensen want ze zorgen voor de natuur maar de manier waarop terreinen en gronden worden bijgekocht werpt wel vragen op.

We moeten de familiale landbouwbedrijven een toekomst geven. Bedrijven moeten kunnen groeien om rendabel te blijven.

De Zwalmse Mieke Verniest stelde zich wel vragen over de toekomst. Welke rechtszekerheid hebben landbouwers vandaag en als ik kijk naar ons varkensbedrijf en de resultaten  van de mestbank analyseer dan is de invloed op de naburige habitat 0,016% wat zo goed als verwaarloosbaar is te noemen.

Diversificatie en respect

Diversificatie moet mogelijk zijn. Hilde Vautmans komt uit de fruitstreek rond St.-Truiden en herinnert zich de boycot door Rusland van ons fruit. In haar boekje omschrijft ze zorgvuldig hoe een fruitteler  zich omschoolde tot wijnmaker.

“Boeren moeten ons respect krijgen. Dag in, dag uit zwoegen ze voor vers eten op ieders bord. De boerenstiel heeft zich moeten heruitvinden. Vandaag zijn boeren moderne ondernemers. De stiel is niet voor iedereen weggelegd.”

Over de mogelijke uitbreiding van de EU. Er wordt gesproken over een eventuele uitbreiding met Oekraïne en Moldavië en enkele Balkanstaten. Uiteraard moet het landbouwbeleid dan worden hertekend want anders gaan er te veel middelen naar die nieuwe landen. België heeft  begin 2024 het voorzitterschap  van de EU waarbij onze premier Alexander De Croo nauw zal betrokken zijn.

Hilde Vautmans heeft ook oren naar   de nieuwe Europese natuurherstelwet die op ons afkomt en die toevallig gisteren een akkoord kreeg binnen de groep van onderhandelaars van het Europees Parlement. “De wet werd enigszins aangepast (verzwakt) want anders kwam er extra regelgeving op ons af  en nog meer problemen voor de landbouwsector.”

De nieuwe minister van Open Vld Gwendolyn Rutten binnen de Vlaamse  regering kreeg de volle steun van Hilde Vautmans. “Gwendolyn is niet alleen een goede vriendin maar de juiste vrouw op deze plaats om mede het stikstofdossier tot een goed einde te brengen.”

Het aanwezige publiek kon nog vragen stellen en de avond werd besloten met een  drankje.