Zottegem voorziet sterrenregister

stilgeboren kindjes kunnen nu ook geregistreerd worden

“Het verlies van een kindje kort voor of kort na de geboorte is hartverscheurend voor ouders”.

Naast een emotionele rollercoaster komt er ook vaak nog veel administratie bij kijken,” laat Vlaams Volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid Kurt De Loor (Vooruit) weten.

“Bovendien rust er nog een groot taboe op het verliezen van een kindje. Een sterrenregister dat stilgeboren kindjes registreert bij de gemeente kan het taboe helpen doorbreken en het onderwerp bespreekbaar maken. Op initiatief van Vooruit zal in Zottegem een sterrenregister worden voorzien.” 

 

Op zondag 10 december was er Wereldlichtjesdag.

Wereldwijd komen mensen bij elkaar om klokslag 19 uur een kaarsje te branden om alle overleden kindjes te herdenken.

Met de actie wil men ervoor zorgen dat ouders, grootouders, vrienden en familie die een kindje verloren hebben beseffen dat ze niet alleen zijn met hun verdriet.

Vooruit Zottegem stelde in de gemeenteraad van 18 december ‘23 voor om in Zottegem een sterrenregister aan te leggen om stilgeboren kindjes te registreren, ongeacht de duur van de zwangerschap. Dat biedt de ouders de mogelijkheid om hun kindje officieel te erkennen en hen zo ook een plekje te geven in hun leven.”

 

Vooruit-gemeenteraadslid Peter Roman: “Een sterrenregister kan ook het taboe rond stilgeboortes doorbreken en het onderwerp bespreekbaar maken. Ouders die een kindje verliezen, hebben het gevoel vaak niet begrepen te worden door mensen die het zelf niet hebben meegemaakt. En omgekeerd weten mensen vaak niet goed hoe ze moeten reageren als mensen een kindje vlak voor of vlak na de geboorte verliezen. Het register helpt om die gevoelens van rouw en gemis te erkennen.”

 

Het voorstel van Vooruit Zottegem werd op de gemeenteraad van maandag 18 december ’23 unaniem goedgekeurd.

Kurt De Loor: “iedereen rond de tafel was het idee sterk genegen.  Ouders van sterrenkindjes kunnen nu ook de erkenning en de steun krijgen die ze verdienen.”