Kelly Van Petegem uit Merelbeke is eindwinnaar van de Europacup bobslee (monobob).

Na de winst in het Europees kampioenschap skeleton van Kim Meylemans was er voor België opnieuw een reden om de champagne te doen knallen. Kelly Van Petegem, uit Merelbeke, veroverde namelijk de eindwinst in de Europacup monobob en werd tweede in de eindstand met de 2-mans bob. In de gecombineerde eindstand van de beide disciplines nam ze tevens de overwinning.

Voor de 24-jarige Van Petegem is dit een overwinning van de hoop en mogelijks is dit eveneens een stap die haar dichter bij de Olympische Winterspelen brengt die in 2026 in Italië doorgaan. Haar hoop is dat er financiële ondersteuning komt. Kelly draait namelijk voor al haar kosten zelf op. Haar bobslee kocht ze over van de vorige atlete, An Vannieuwenhuyse, die nu haar trainster is. Alle kosten, zoals haar trainster, haar verblijven , de afdalingen op de banen, haar bobslee partners voor de 2-mans bob, … , alles betaalt ze zelf. Om dit alles rond te krijgen was er een azalea verkoop, ging ze in de zomer zelf 6 maand gaan werken en kreeg ze steun van een privé sponsor.  Zonder de inzet en het sterke karakter van deze jonge dame bestonden de Belgian Bullets niet meer. “De meesten verklaren me gewoon gek” zegt Kelly, “maar mijn grote doel zijn de Olympische Winterspelen, en daar wil ik alles, maar ook alles voor doen.

Kelly lege de voorbije weken een schitterend parcours af. Ze betwistte 8 wedstrijden met de monobob en 8 wedstrijden met de 2-mans bob. Met de monobob behaalde ze een 8ste – 5de – 3de – 2de – 3de – 1ste – 7de en 9de plaats. Dit volstond om de eindwinst te pakken in het eindklassement van IBSF Europacup. Ze behaalde uiteindelijk 766 punten en ging de Zwitserse Debora Annen (754 pt) en de Duitse Charlotte Candrix (700 pt) vooraf. Nu wordt het uitkijken wat Kelly kan presteren in de World Cup tussen de grote kanonnen, want daar moet het allemaal gebeuren om naar die Spelen in Milaan te kunnen gaan.

Ook in de 2-mans bobslee deed Kelly het uitstekend. Kelly is de vaste stuurvrouw en ondanks dat ze met verschillende partners (remsters) in de bob zat, behaalde ze uiteindelijk de tweede plaats in het eindklassement na de Duitse Diana Filipzski. De Belgen behaalden hier een 5de – 7de – 4de – 1ste – X – 2de – 7de en afgelopen weekend nog een 7de plaats in Innsbruck.

Prachtige resultaten ondanks dat het voor haar nog allemaal zeer pril is. Kelly maakt duidelijk grote vorderingen en dat beloofd natuurlijk voor de toekomst. Durf en doorzetting heeft ze in ieder geval.

Als je weet dat een bobslee enorme snelheden haalt dan moet je wel lef en durf hebben. Op de baan in Innsbruck bijvoorbeeld worden er topsnelheden van meer dan 120 km per uur behaald. De baan in Sankt-Moritz is er eentje op natuurijs en daar behalen ze zelfs snelheden tot bijna 140 km per uur. De meeste banen zijn gemiddeld 1500 meter lang en hebben een steilste dalend stuk van ongeveer 15%. Een gemiddelde daling is ongeveer 8% en heeft 15 à 19 bochten naargelang het circuit.

Wie Kelly nog een financieel duwtje in de rug wil geven op weg naar haar ultieme droom kan haar altijd contacteren via kelly.vanpetegem@gmail.com.

Foto’s KVP – IBSF.