Hertelling of herverkiezing gemeenteraad? ‘Bewoners van WZC Denderoord zouden geen kiesbrief hebben gekregen.’

Geraardsbergen. Woensdag 11 december boog de Raad voor Verkiezingsbetwistingen zich over de klacht van Stéphan Bourlau (Het Alternatief). Of er al dan niet een hertelling of herverkiezing komt, zal volgende week dinsdag 17 december blijken, wanneer de Raad een uitspraak zal doen. Volgens het lokaal bestuur is de klacht van de bezwaarindiener ongegrond. Een opmerkelijk feit dat tijdens de zitting naar boven kwam is dat de bewoners van WZC Denderoord geen kiesbrief zouden hebben gekregen.

Woensdag 11 december was het verzamelen geblazen bij de Raad voor verkiezingsbetwisting. Alle lijsttrekkers – buiten Patricia Flamez (Vooruit/Groen) – waren aanwezig. Ook verschillende voorzitters van telbureaus en een voorzitter van een stembureau waren van de partij.

Stéphan Bourlau diende een verzoekschrift tot nietigverklaring in en staafde dit met tal van overtredingen. Zo zou volgens de lijstrekker van Het Alternatief de eed in een telbureau niet op een reglementaire wijze zijn afgelegd en werden zakken met stembrieven niet verzegeld. ‘Gebruikte en ongebruikte stembrieven zaten in één zak.’

Een veroordeelde als voorzitter
Bovendien kwamen enkele zakken met stembiljetten pas na 15.00 uur in het telbureau aan, terwijl het stembureau om 13.00 uur sloot en in het centrum van de stad ligt. ‘Op een steenworp van het telbureau’, aldus Bourlau. De voorman van Het Alternatief merkte ook op dat het toch wel merkwaardig is dat iemand die door een rechtbank werd veroordeeld, als voorzitter van een stembureau kan worden aangesteld.

‘Het is toch wel ongezien dat de secretaris van een stembureau de broer is van kandidaat en toekomstig burgemeester Fernand Van Trimpont’, besluit Stéphan Bourlau. In een ander bureau fungeerden de broer en de zus van een kandidate voor Team Geraardsbergen als respectievelijk voorzitter en secretaris van een stembureau. ‘Ik wil zeker niet beweren dat er gefraudeerd is, maar een kind begrijpt dat dit deontologisch niet correct is en achterdocht in de hand werkt.’

Kiesbrief niet gekregen
Bourlau concludeert dat de telling van de stemmen chaotisch zijn verlopen en dat verschillende keren de wetgeving daaromtrent werd overtreden.

Opmerkelijk is ook dat er tijdens de zitting van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen een getuigenis naar boven kwam die stelde dat bewoners van WZC Denderoord – in beheer van het OCMW Geraardsbergen – hun kiesbrief niet hebben gekregen.

Tot slot was er nog het incident met de blauwe potloden waarbij 28 kiezers hun stem op een ongeldige manier uitbrachten. Het decreet schrijft immers voor dat er met een rood potlood moet worden gestemd. De stemmen werden toch als ‘twijfelachtig’ maar ‘geldig’ gecatalogeerd.

Alles is correct verlopen
De stad Geraardsbergen tekende bezwaar aan tegen de klacht van Stéphan Bourlau: ‘… het bestuur meent dat de klacht ongegrond is en dat geen van de beweringen van de bezwaarindiener van dien aard zijn dat de zetelverdeling tussen de lijsten zou kunnen beïnvloed worden.’

Volgens uittredend burgemeester Ann Panis en algemeen directeur Veerle Alaert heeft de stad er alles aangedaan om de verkiezingen zo goed mogelijk te organiseren. Ze betreuren het dat de inzet van en het vertrouwen van alle leden van de bureaus door ‘dergelijk bezwaar in twijfel wordt getrokken’. Volgens het lokaal bestuur is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen dan ook volledig correct.

Dinsdag 17 december valt het verdict.

Julien Borremans