GROEN raadslid Jeroen Vercruysse

GROEN Brakel heeft vragen bij het ontbreken van een leegstandbelasting!

Op de gemeenteraad van 3 februari stelde gemeenteraadslid Jeroen Vercruysse (GROEN) de vraag waarom de gemeente Brakel geen leegstandsbelasting heft op leegstaande woningen. “Dit kan een aanzet zijn tot het gezond houden van het woningaanbod in onze gemeente en, indien slim aangepakt, kunnen de eigenaars geleid worden naar sociale verhuur”.

Burgemeester De Croo , bij afwezigheid van schepen van wonen Peter Vanderstuyf, antwoordde hierop dat de gemeente Brakel geen extra belasting op bezit wil invoeren.  Verwaarloosde woningen worden wel gesanctioneerd.

282 Vlaamse gemeenten heffen leegstandbelasting

De Vlaamse steden en gemeenten houden een leegstandregister bij waarin leegstaande woningen worden opgenomen. De gemeenten hebben zelf de vrijheid of en hoe ze leegstand bestrijden. In Vlaanderen zijn er in 2023 welgeteld 282 steden en gemeenten

die dit doen door een leegstandbelasting te heffen.  In Zottegem, Horebeke en Ronse bedroeg die belasting in 2023 jaarlijks 1.500 euro .  In Zwalm en Lierde was het 1.300 euro per jaar.  In steden is die belasting nog veel hoger.

In Mechelen bijvoorbeeld betalen mensen die een huis laten leeg staan meer dan  4.000 euro per jaar.

Brakel behoort tot het handvol gemeenten waar er géén leegstandsbelasting moet betaald worden.  Nochtans staan er nogal wat woningen leeg in Brakel. Volgens burgemeester De Croo gaat dit in sommige gevallen over woningen in onverdeeldheid na een erfenis.

De  gemeenten kunnen uitzonderingen toestaan voor mensen die naar een rusthuis verhuisd zijn. Zij krijgen gedurende een welbepaalde periode de tijd om te beslissen wat met het huis gebeurt.

De beslissing om geen leegstandbelasting te heffen, houdt wel in dat de gemeentelijke kas jaarlijks tienduizenden euro aan zich voorbij ziet gaan. Geld dat de gemeente goed zou kunnen gebruiken. Volgens schepen van financiën, Bart Morreels, zal de gemeente de komende jaren zeer zuinig moeten omspringen met de centen. Veel financiële ruimte is er zeker niet , de leegstandbelasting zou misschien een welkome injectie kunnen zijn.

Oplossing voor tekort sociale woningen ?

Onder  bepaalde voorwaarden kan de gemeente een sociaal beheersrecht krijgen over de woningen die in het leegstandsregister zijn opgenomen. Misschien een gedeeltelijke oplossing voor de dringende nood aan sociale woningen in Brakel  ?  Schepen van sociale huisvesting Bart Morreels gaat dit onderzoeken tijdens het woonoverleg op 24 februari. Schepen Morreels is voorstander van een intergemeentelijke samenwerking  op het gebied van sociale huisvesting.

We interpelleerden ook Schepen van Wonen Peter Vanderstuyf (Open VLD). Hij vindt dat iedereen die dit wil, de vrijheid moet hebben om zijn huis leeg te laten staan.  Hij vindt ook dat de private markt zijn rol moet spelen . “De overheid zou beter huursubsidies geven aan mensen die de huishuur op de private markt niet kunnen betalen. Dit zou goedkoper zijn dan zelf sociale woningen te bouwen.”