27/01/2017 : E-column uit Goeferdinge: Welkom 2017

karel-depelsemaeker-banner

Column : Karel De Pelsemaeker


Welkom 2017

‘Wat we toch allemaal hebben moeten meemaken!’ en ‘Wat gaan we nu tegemoet?’ Dat zijn de twee uitspraken die we ons jaarlijks rond Nieuwjaar en in januari laten ontgaan. Bij het te gemoedgaan van het huidige nieuwe jaar 2017, meer dan ooit. Bij mijn weten is de onrust voor wat we te gemoed gaan van onze toekomst nooit zo groot geweest.

Wat gaan de brexit en de Britse premier, Theresa May, teweegbrengen? Waartoe is de nieuwe Amerikaanse president in staat? Moeten we nu de banken ons omzeggens geen interest meer geven nog sparen of maken we beter schulden. – Wereldwijd kijkt nu iedereen uit naar het nieuwe beleid in USA! Zal de verkozen president daar, die Donald John Trump heet, verrassingen of verassingen veroorzaken?

 

Hier bij ons, over ons drietalige ‘Belgiquesken’ hangen er, ten gevolge van de rare beslissingen die hier de laatste tijd zijn genomen, ook nare vragen en vaststellingen:

We zullen in de toekomst zeker minder neusspray kunnen bezigen. Maar stel u gerust want over ons rook- en alcoholgebruik maakt onze minister van volksgezondheid geen groot probleem. Hoewel tien pintjes, van de soort lage gisting of ‘Pilsner’, is per week meer dan genoeg! Zo zegt het VAD dan toch, en dat is het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en drugs. Dit geldt voortaan zowel voor mannen als voor vrouwen!

We gaan ook een betonstop tegemoet: Joke (de) Schouwvliege, wil tegen 2050 een betonstop doorvoeren. Elk nieuw bouwproject moet tegen dan gecompenseerd worden door elders minstens evenveel ruimte terug te geven aan de natuur. De minister zal haar plannen eerstdaags voorleggen aan de regering; ‘ergens’ in 2017 moeten ze helemaal klaar zijn.

We zullen in de toekomst op dagen dat er veel smog hangt ook geen houtblokken op onze kachel of in onze openhaard meer mogen gooien. Heel waarschijnlijk zullen er in ons land ook maatregelen getroffen worden om de CO2—uitstoot van auto’s in de steden te weren, zoals dat in Antwerpen al het geval is! Ik, bijvoorbeeld, woon niet in Antwerpen maar wil een dagje komen shoppen met mijn Citro ën C3 dieselwagen uit 2011.

Wat kost me dat? Wel, wie met een Euro3-diesel rijdt – grofweg een wagen van een bouwjaar tussen 2000 en 2005 – koopt ten laatste de dag voordien online een tijdelijk toegangsbewijs. Voor gewone wagens kost dit 20 euro per dag of 30 euro per week. Wie 350 euro betaalt, mag het hele jaar de stad in. Voor bestelwagens en kleinere busjes liggen de bedragen tussen 25 euro per dag en 970 euro per jaar. Voor vrachtwagens en grotere bussen tussen 30 euro per dag en 1380 euro per jaar. Wie met een nog oudere wagen rijdt, kan zich behelpen met een “dagpas”. Die kost 35 euro per dag en kan in de zone zelf worden aangekocht aan een parkeerautomaat. Dat mag tot 24 uur na het binnenrijden van de LEZ. Let wel, deze oudere voertuigen mogen daar maar 8 keer per jaar gebruik van maken. LEZ staat immers voor: Lage-emissiezone. Vanaf 1 februari 2017 worden de binnenstad en Linkeroever een lage-emissiezone (LEZ). De meest vervuilende auto’s mogen deze stadsdelen dan niet meer in rijden. Met een paar muisklikken, weet u of uw voertuig nog binnen mag; dit las ik, en tekende ik op, in het begin van oktober 2016!

Omdat we zeker geen hout meer zouden stoken heeft Minister Schouwvliege reeds preventief, en volgens milieuorganisaties en Vlaams komiek en cabaretier, Wouter Deprez, illegaal een naaldbos dat maar liefst 11 hectare groot is, laten kappen! Wat ik ook uit heel deze commotie heb onthouden is hoe Joke, onze Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, haar visie verdedigde: ‘Ik sta stevig in mijn schoenen, ging ze ergens in mei in “De Zondag” in het verweer tegen de kritiek om haar beleid te verdedigen: -Wat vaak vergeten wordt in deze discussie, en dat klinkt misschien raar, maar een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden.-

Het mooie Joke kreeg daardoor heel wat kritiek te slikken en kreeg reeds de bijnaam van ‘minister van Ontbossing’. Dat ze deze naam kreeg, zinde haar niet: ‘Doen alsof wij alles kappen en dat ook nog fantastisch vinden, is gewoon niet juist. Er is trouwens geen enkele regio in Europa waar bossen zo goed beschermd zijn als in Vlaanderen. De regels zijn heel streng.’ Of de minister hiermee haar gelijk krijgt valt af te wachten, we gaan hier zeker dit jaar (of in 2017) nog van horen. Want, op 12 december 2016 kwam ik dit te weten: een mysterieuze kraterachtige reuzencirkel in het ijs van de Koning Boudewijn-ijsplaat in Oost-Antarctica, een gebied dat voor het grootste deel op het oostelijk halfrond ligt en in zijn geheel beneden de zuidpoolcirkel, is niet het gevolg van een inslag; maar van smeltwater!

Dat zegt de Vlaamse poolzoeker de heer Jan Lenaerts, van het IMAI in Utrecht. ‘Oost-Antarctica wordt vaak gezien als een ijskoude slapende reus, waar “smelt” zoals op West-Antarctica of Groenland nog geen rol speelt. Maar dat blijkt niet waar, vertelt Lenaerts verder’: ook dat deel van de Zuidpool vertoont “smelt” ondanks de enorme koude.’ De Vlaamse onderzoeker was twee jaar geleden op de Zuidpool, maar kon de gevonden ijscirkel niet zelf bezoeken. Latere IMAU-expedities bezochten, zonder hem, het gebied wel. Wat ze zagen was ongelofelijk: ‘Meren en snelstromende rivieren van smeltwater, alsof ze op Groenland stonden!’ Het team liet aan een snoer een camera door boorgaten in een verborgen meer zakken, waar de bovenliggende meters ijs een blauwschijnsel opleverden. Ze rapporteerden niet alleen een groot aantal smeltverschijnselen en dikke drijvende ijsplaten, maar de meren zelf bleken kilometers groot, maar slechts enkele meters diep.

Terwijl al dat eindejaarnieuws in de media kwam, draaide ‘Radio 2’, een zender die bij ons steeds aanstaat, tot drie keer per dag de hit ‘D éjà vu’ van ons Geraardsbergse zangtalent Dean! Dean zingt in deze liedjestekst voor de helft in het Nederlands en voor de helft in het Frans en ik kan de charmante zanger, die net als wij aan de taalgrens woont, hier volledig in volgen. We moeten meer tweetalig zijn en elkaar meer de hand toereiken, ‘voilà!’

Ook onze premier Charel Michel kwam op 13 december uit zijn schelpen, als Franstalige kwam hij zelfs verbazend fel uit zijn schelpen gekropen! Hij deed dit om zijn staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Franken volledig uit de wind te plaatsen. Terwijl dat mooie hand reikende gebaar plaatsvond kwam er uit onze hoofdstad weer een ander, en minder prettig nieuws in de media: het machtige Sheraton-hotel Brussel werd officieel failliet verklaard!

De achtergrond informatie hierover luidt: “Achter het grootste hotel van Belgi ë, het Sheraton Brussels Hotel gaat al jaren een constructie op de Bahama’s schuil. Zo blijkt uit de gelekte Bahama’s Leaks.”

Terwijl is in Amerika, op vrijdag 20 januari, Donald John Trump president geworden van deze natie. Op zaterdag 21 januari was, in Washington, het aantal deelnemers aan de protestmars tegen hem, in tegenstelling met het aantal aanwezigen bij zijn inauguratie op vrijdag, drie keer groter! Op honderden plaatsen op deze aardbol gingen ook demonstranten de straat op; vooral vrouwen die hun rechten willen blijven behouden en gerecepteerd willen blijven worden. Veel demonstranten droegen roze wollen mutsjes met een poes erop. Dit is een verwijzing naar uitlatingen die Trump in 2005 deed over vrouwen. Hij stelde dat vrouwen het liefste versierd worden door “by the pussy” gegrepen te worden. Aan het protest deden talloze bekendheden mee, zoals Madonna, actrices Scarlett Johansson en Ashley Judd, regisseur Michael Moore en de Democratische politicus John Kerry.

‘Dommage, Dommage’ zingt er, op zondagmorgen 22 januari, een zekere Michael Heaven op Radio2!

Dit is een oude Europese hit uit 1966, van Engelbert Humperdinck, concludeer ik. Een liedje uit de tijd dat het goed was, peins ik verder. Hoewel was er toen niet die Vietnamoorlog? Dommage, Dommage. Of: ‘Jammer jammer!’ Oder: ‘Leider leider Mister Trump, aber du bist so wie ein Fremder!’ And the revolution start hier!…

Karel De Pelsemaeker.


nvdr : Een column geeft de gedachte weer van de schrijver.