Zottegem: ‘Cultuurzaal en Academie verdienen een constructieve aanpak’

13007366_10153422000042541_7040221537615287752_n

Zottegem, 31/01/2017 – PERSBERICHT schepen van Cultuur Sandra De Roeck – Afgelopen maandag werd de bouw van de cultuurzaal voor de zoveelste keer stevig geviseerd tijdens de budgetbesprekingen op de gemeenteraad en in de media. Ten onrechte want achteraf bleek dat de oppositie de prijs voor de ondergrondse parking op de site van het oud college opgeteld had bij het voorziene budget voor de bouw van een cultuurzaal.  

Dat men hier verkeerd heeft opgeteld, zal allicht nooit een krantentitel worden. Voor alle duidelijkheid, het voorziene budget van 10 miljoen omvat de bouw van een cultuurzaal, een Academie voor muziek, woord en dans en een ondergrondse parking op de site Sanitary. Het is jammer voor de meer dan 1.000 leerlingen die broodnodig een moderne accommodatie verdienen dat hun schoolgebouw steevast verdwijnt uit de communicatie.

‘Het is bovendien bijzonder jammer dat de oppositie zo hard zijn best doet om de bouw van de cultuurzaal én een Academie constant in een negatief daglicht te plaatsen en enige wispelturige redeneringen zijn hun niet vreemd’, licht de schepen toe. Eerst was men niet te spreken over de megalomane cultuurtempel aan het Egmontkasteel, na de aankoop van de gronden op de Sanitary site had men toch liever de zaal buiten het centrum gezien, wat later dan toch weer op de site van het oud college, eerst was er geen plan, nu zou er geen visie zijn, eerst was 10 miljoen te gek voor woorden, later was 10 miljoen veel te weinig en vandaag maakt men de verkeerde optelsom en becijfert men de kostprijs op 16 miljoen! En dat lanceert men doodleuk in de media.

de_roeck_sandra

Nochtans wordt niemand beter van al dat gehakketak. De meerderheidspartijen niet, de oppositie niet en zeker de Zottegemnaar niet!

Een intrieste zaak als je weet hoe degelijk dit dossier wordt voorbereid. Tweewekelijks wordt er een halve dag uitgetrokken om samen met de projectbegeleider van Belfius het dossier stap voor stap af te werken. Stap voor stap, want iedereen weet dat het een werk van lang adem wordt, zeker gezien de complexiteit van het integreren van een cultuurzaal en een muziekacademie, zeker gezien de complexiteit van de omgeving en zeker gezien de vooropgestelde budgettaire ruimte.

Het is een dossier dat veel m étier vergt, veel souplesse ook en veel visie op zowel het   toekomsttraject van CC Zoetegem, de evolutie van het kunstonderwijs én de integratie van het bouwproject op een site die nu al beeldbepalend is voor onze stad.

Ik doe dan ook een warme oproep aan iedereen. Laat ons constructief werken aan dit project. Het zou zoveel fijner zijn mocht ook de oppositie mee de inhoudelijke schouders willen zetten onder een dossier dat het Zottegem van de volgende decennia mee zal bepalen, besluit Sandra De Roeck.