Merelbeke: Schuilbunker uit WOII verdwijnt weer onder de grond

ddl-merelbeke-schuilbunker-stationsplein-1

Merelbeke, 04/02/2017: Bij de recente wegwerkzaamheden op het Merelbekestationplein in Gentbrugge stootte de aannemer op een schuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog. Honderden buurtbewoners en scholieren kwamen een kijkje nemen naar de bunker voor die weer onder de grond verdwijnt.

Schuilbunker

Vanaf 1940 tot in 1944 werden er wegens het re ële gevaar voor luchtbombardementen vele tientallen schuilbunkers, schuilkelders en schuilloopgraven aangelegd in Gent en haar periferie. De Stedelijke Dienst Openbare Schuilplaatsen organiseerde en plande de bouw van deze schuilplaatsen die vooral door private aannemers werden uitgevoerd. Op plekken waar er geen plaats was om deze structuren te bouwen, werden bestaande kelders verbouwd en vooral versterkt.

 

De schuilbunker aan het Merelbekestationplein rechtover het station van Merelbeke werd in opdracht van de Stad Gent gebouwd door aannemer Van Cackelbergh in het voorjaar van 1943. In mei van datzelfde jaar werd de schuilbunker in gebruik genomen. Hij bood plaats aan 100 tot 125 personen. Naast het ingangsportaal, de nooduitgang en de eigenlijke schuilruimte was er ook een kleine sanitaire ruimte met een chemisch wc.