Geraardsbergen ontwikkelt signalenbundel kansarmoede voor leerkrachten

gg

Geraardsbergen, 21/02/2017: De signalenbundel kansarmoede helpt leerkrachten het risico op kansarmoede bij kinderen te detecteren. De signalenbundel vertrekt vanuit de idee dat een kind in eerste instantie opgroeit in zijn gezin. Vanuit het gezin maakt het kind de beweging naar kinderopvang of school, maar vooral ook naar de bredere samenleving.

“Kansarmoede herken je niet aan één maar aan een cluster van signalen.”, zegt schepen van onderwijs Fernand Van Trimpont. ”Door de signalen sneller te herkennen en in kaart te brengen, kan de leerkracht gerichter actie ondernemen.”

Leerkrachten en directie, in overleg met zorg, kunnen deze bundel als handleiding gebruiken om zowel op kind-, op leerkracht- als op schoolniveau aan gelijke (onderwijs)kansen te werken. De beschreven tips en acties zijn vooral interessant voor kinderen die in kansarmoede leven, maar komen ook de andere kinderen ten goede.

De eerste leerkrachten kregen een toelichting door Nicole Formesyn, Samenlevingsopbouw, en een ervaringsdeskundige in armoede over het gebruik van de signalenbundel en de signalenkaart. De leerkrachten van De Mozai ëk, De Drempel en het Sint Jozefsinstituut hebben de spits afgebeten. De andere basisscholen zullen volgen.

De bundel is in een digitale versie verkrijgbaar zijn op de website van Stad Geraardsbergen. Zo kan de signalenkaart (per leerling) onbeperkt uitgeprint worden.
Dit is de link naar de signalenbundel:

http://www.geraardsbergen.be/upload/Communicatiedienst_/downloads/signalenbundel_kinderarmoede.pdf