Verliest de NMBS te veel tijd met het doorgeven van camerabeelden bij diefstal? Meerdere getuigenissen geven aan hoe moeilijk de politie het heeft om aan videobeelden te geraken.

IMG_2918.JPG

Zottegem, 07/05/2017, redactioneel – Meerdere getuigenissen geven aan dat er iets schort bij het doorsturen van videobeelden die als bewijsmateriaal moeten dienen, na diefstal van fietsen of goederen aan het station van Zottegem.

IMG_2898_LI (2)

Meerdere lezers lieten de redactie weten dat ze gelijkaardige ervaringen hebben na diefstal van een fiets uit de overdekte en camerabewaakte parking.

Ook de Beiaard berichtte eerder al over de situatie. Niet alleen worden fietsen gestolen. Het blijkt dan ook nog eindeloos te duren voor de politie over de beelden kan beschikken omdat die vanuit het verre Brussel moeten worden doorgestuurd. Dat zorgt natuurlijk voor ergernis èn ongerustheid.

Lezers maken de bedenking (De Beiaard facebook 04/05) : “Ze hebben duidelijk nog nooit van Dropbox of WeTransfer gehoord bij de politie en de NMBS.”

Natuurlijk moeten dergelijke beelden op een veilige manier verzonden geraken. Maar in deze tijden van digitale encryptie blijft het verbazen dat dat niet (vlot) gebeurt.

Waarover gaat het? Op 03/03/2017 werd, niet voor het eerst, een fiets gestolen aan het station van Zottegem. Een nationale krant (HLN) pikte het nieuws op. Van de politie kreeg het slachtoffer, volgens het bericht, te horen dat het de beelden van de diefstal niet zou opvragen bij de NMBS omdat deze niet per mail verstuurd kunnen worden. N-VA Zottegem riposteerde daarop dat de situatie (quote) “van de pot gerukt” is. Het probleem zou worden aangekaart bij de federale minister van Mobiliteit Francois Bellot. Nadien werd de gepubliceerde informatie genuanceerd. Videobeelden worden blijkbaar wel doorgestuurd van de NMBS naar de politie.

Ondertussen komen meer gelijkaardige meldingen binnen op onze reactie. E én van onze medewerkers (AB) bevestigt ons een gelijkaardig verhaal. Ze schreef: “Ik werd op zondagnamiddag 23 oktober beroofd van mijn handtas in de Ooststraat. Op 10 november waren de camerabeelden van de stationstunnel nog niet binnen uit Brussel.” Uiteindelijk werd de (dure) tas in een werfcontainer teruggevonden, nog voor de beelden beschikbaar waren. Het geld was verdwenen.

Een andere lezer schreef : “Ik heb hetzelfde verhaal, ook mijn fiets en blijkbaar dezelfde dag nog en andere mountainbike werd gestolen in de “bewaakte” fietsenstalling aan voorzijde station Zottegem. De politie heeft mij letterlijk hetzelfde verhaal gedaan betreffende beelden van de bewakeningscamera!”

Wordt vervolgd?