Bed and Breakfast ‘De Scheldekant’ behaalt internationaal ecolabel ‘Groene Sleutel’ (Bond Beter Leefmilieu & Toerisme Vlaanderen)

b&b de scheldekant groene sleutel 2016-04-10 17.33.44

Oudenaarde, 25/05/2017  – Op vrijdag 19 mei 2017 heeft de B&B De Scheldekant te Oudenaarde de gegeerde Groene Sleutel ontvangen, uitgereikt door Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen. Met dit ecolabel voor duurzaam toerisme bewijzen ze dat ze niet alleen zorg dragen voor hun gasten, maar ook voor het milieu. Bezoekers kunnen hier dus met een gerust hart genieten van hun vrije tijd.  

b&b de scheldekant groene sleutel DSC_8268

Persbericht :

5 nieuwe Groene Sleutels, elk met hun bijzonderheden

Tweemaal per jaar kunnen Groene Sleutelhouders instappen in het begeleidingstraject voor de Groene Sleutel. Van januari tot mei 2017 gingen vijf locaties de uitdaging aan. B&B De Scheldekant (Oudenaarde) is een van de vijf en gaat prat op het gebruik van hernieuwbare energie, ecologische schoonmaakmiddelen en natuurzorg rond het huis.

“B&B Scheldekant combineert de aandacht voor ecologie met stijlvolle luxe: zowel voor de inrichting van de studio’s als bij de samenstelling van het ontbijt,” vertellen de eigenaars Wout Becuwe en Elke Rekkers. “We gebruiken ook veel lokale producten, kaas van de plaatselijke boer, smoothies met vruchten uit de eigen tuin, eieren van eigen kippen, zelfgebakken brood. De Groene Sleutel behalen was dan ook geen moeilijke opdracht, we hoefden enkel nog het debiet van de waterkranen te veranderen. Het is dus eerder een bekroning voor ons harde werk.”


In elke provincie

De geografische spreiding van het label toont aan dat de Groene Sleutel overal voet aan de grond heeft gekregen.

Aantal Groene Sleutels per provincie :

Antwerpen: 43
West-Vlaanderen: 31
Oost-Vlaanderen:  22
Limburg:  14
Vlaams-Brabant & Brussel:  13
Totaal aantal groene sleutels:  123

“Het valt op dat kleinere accommodaties (vakantiewoningen en gastenkamers) hun opmars maken binnen de verschillende categorie ën. Niet enkel grote bedrijven zijn een drijvende kracht achter het duurzame toerisme, maar steeds meer kleine bedrijven houden samen de ecologische voetafdruk van de sector klein,” concludeert Jasmien Vandermeeren van Bond Beter Leefmilieu.

b&b de scheldekant groene sleutel _DAV8091

Nieuwe criteria tot 2020

Om een Groene Sleutel te behalen moet je vanaf 2017 voldoen aan een 100-tal criteria. “Afvalsortering én vermijden van afval zijn een must, LED-verlichting vervangt de standaard verlichting, voedselverspilling wordt bestreden en lokale, biologische en fairtrade gerechten genieten de voorkeur. Verder valt het verplichte gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakproducten op, net als een verbod op wegwerpbekers en -bestek. Tot slot moet de Groene Sleutelhouder het verbruik van water en energie nauwkeurig bijhouden en elk jaar een actieplan met drie milieu-acties formuleren, om zo de lat blijvend hoog te leggen,” licht Jasmien Vandermeeren toe.
Goed en duurzaam ontwikkeld

“Investeren in de kwalitatieve ontwikkeling van onze toeristische bestemming is één van de kerntaken van Toerisme Vlaanderen, en duurzaamheid is daarbij natuurlijk een sleutelfactor. Toerisme Vlaanderen staat bovendien naast die bestemmingsontwikkeling ook in voor de internationale promotie van Vlaanderen en Brussel, en je kan en mag natuurlijk maar internationaal promoten wat goed en duurzaam ontwikkeld is. Anders bedrieg je je bezoekers. Daarom zetten we jaar na jaar met veel plezier onze schouders onder de Groene Sleutel,” zegt Stef Gits Van Toerisme Vlaanderen.


 

Over de Groene Sleutel

De Groene Sleutel is een internationaal programma van de Foundation for Environmental Education (FEE), in Vlaanderen beheerd door Bond Beter Leefmilieu (BBL) met steun van Toerisme Vlaanderen. De partners voor onze werking zijn Greenspeed en Lucart.

De Groene Sleutel wijst al 11 jaar de weg naar duurzaam toerisme, recreatie of duurzame vergaderruimtes. De lijst van groene sleutelhouders in Vlaanderen kan u vinden op de internationale website van green-key.org.
Over Bond Beter Leefmilieu

Bond Beter Leefmilieu verenigt en vertegenwoordigt natuur- en milieuverenigingen en versterkt de stem van alle milieubewuste koplopers in Vlaanderen. Samen met hen initi ëren en stimuleren we de transitie naar een duurzame samenleving met een volledig hernieuwbare, circulaire economie. En we maken dit concreet door met burgers, bedrijven en overheden aan haalbare en innovatieve oplossingen te werken.
Over Toerisme Vlaanderen

De missie van Toerisme Vlaanderen is ‘bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van het toerisme in en naar Vlaanderen met het oog op meer economisch rendement, tewerkstelling en welzijn (voor de inwoners van Vlaanderen)’.
Deze missie bevat de vier pijlers waarop de werking van Toerisme Vlaanderen rust:

  • met gerichte investeringen en ondersteuning het toeristisch aanbod in Vlaanderen aantrekkelijker maken
  • bestemming Vlaanderen actief promoten om meer bezoekers aan te trekken
  • volwaardige participatie aan toerisme voor iedere Vlaming mogelijk maken
  • de verdere professionalisering van de sector stimuleren om voor de bezoekers een kwaliteitsvol aanbod te verzekeren