Straffer internet en gsm,… maar wel duurder

economie-en-geld-www-debeiaard-com-2

Algemeen, 25/06/2017 –  Telenet pakte vrijdag 23 juni uit met een zegebulletin over het internet van de toekomst. Het bedrijf investeert 500 miljoen euro en beweert dat het 2019 in Vlaanderen snelheden kan halen tot 1 Gigabit per seconde. Ja,… maar! (FDS)

inflatie-geldverlies

Het mobiele netwerk dat werd overgenomen van Base, zal tegen 2020 ongeveer 1.000 nieuwe mobiele sites in gebruik hebben. Bij de abonnementsformules King & Kong zijn er aan gelijkblijvende prijzen meer belminuten en data beschikbaar. Met als enig voorbehoud dat je Telenet klant moet zijn om nog van de mobiele voordeel tarieven te kunnen genieten en dat bepaalde aanbiedingen voor upgraden van data in tijd beperkt werden. Een voordeel van Base zijn de prepaidkaarten die de mogelijkheid bieden om tot 30 seconden opgebeld te worden vooraleer het opbellen afsluit. Bij andere operatoren is dit meestal beperkt tot 4 of 5 keer bellen waarna voicemail wordt ingeschakeld. Knap vervelend, je verliest het contact vooraleer de telefoon uit je zak of tas wordt opgediept. Mooi zo van Base, het kwam nu in bezit van Telenet. Voor het vast internet kunnen we ons de vraag stellen of die geweldige snelheden en altijd maar hogere prijzen, nu echt nodig zijn voor particulieren   ?

Proximus lanceerde eveneens op 23 juni aanpassingen voor mobiel gebruik, met tariefverhoging. Nemen we als voorbeeld Mobilus S waar het aantal belminuten gelijk blijft, data van 1 GB naar 1,5 GB gaat met onbeperkte data voor één favoriete app en onbeperkte sms. Bij Mobilus S gaat het tarief van 15 euro per maand naar 15,99 euro, of een verhoging met 6,6 %.  Wie nu al tevreden is met 1 GB heeft geen nood aan 1,5 GB. Dan is  de duurdere formule Mobilus M een betere keuze waar nu 5 GB aan mobiele data beschikbaar is maar het aantal belminuten beperkt blijft tot 300 , onbeperkt SMS en onbeperkte data voor de favoriete app. Die prijs gaat van 25 euro per maand naar 26,99 euro, of een prijsstijging met 7,96 %. Wel een interessante formule  om met 5 GB aan data, langs Tethering op de smartphone,  ook zijn tablet of computer te gebruiken voor internet.

Belgi ë blijft een duur land voor vast en mobiel internet en bellen. Maar als twee honden vechten voor een been, het is een oud gezegde. Er is nog een derde mobiele operator Orange het vroegere Mobistar. Het zou ons niet verbazen mochten die eerlang met een andere voordelig aanbod voor de pinnen komen.

Intussen geen nieuws van Scarlet dat gebruik maakt van het Proximus netwerk, Proximus is zowat het beste netwerk voor mobiele verbindingen. Bij Scarlet is er een voordelig abonnement aan 18 euro  per maand, met maar liefst 500 belminuten, 2 GB aan mobiele data en 2000 sms berichten. Elke persoon heeft zijn eigen noden en verlangens als het op internet en mobiele telefonie aankomt, zoek en vergelijk om er beste formule uit te pikken.

(FDS)