Zottegems Infoblad in nieuw kleedje en nog andere Koekelarings (2017 – 34)

koekelarings

Zottegem, 06/09/2017 — Azaleas tegen kanker en Schotse spelen, luisterrijke kerkdiensten en een spooronderbreking, speciale verkeersregelingen enz. Meer hierover en nog andere nieuwtjes kunt u lezen in deze nieuwe reeks Zottegemse Koekelarings.

Uitkijken naar ‘nieuw’ Informatieblad: Binnenkort zou het volgende nummer (nr. 3 van deze jaargang 2017) van het Stedelijk Informatieblad bij iedere Zottegemnaar in de bus moeten vallen. De huis-aan-huisbedeling van dit infoblad gebeurt afzonderlijk door een distributiebedrijf, dus niet tezamen met de wekelijkse verspreiding van reclamebladen noch door Bpost (dat geen folders van +250 gram meer bedeelt). Het volgende nummer van het Stedelijk Informatieblad zal overigens in een nieuw kleedje steken. De cover zal er anders uitzien en ook het inhoudelijke gedeelte heeft een complete make-over ondergaan. Een en ander heeft te maken met het nieuwe stadslogo dat normaal op vrijdag 15 september zal voorgesteld worden (eerst was dit voorzien in de voorbije maand juni). De bedeling van het infoblad start op zaterdag 16 september en moet voltooid zijn in de loop van de daaropvolgende week.

Plantjesweekend voor ‘Kom op tegen kanker’: Doorheen de jaren is het Plantjesweekend ten voordele van de solidariteitscampagne ‘Kom op tegen kanker’ een begrip geworden in heel Vlaanderen. In het weekend van vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 september wordt deze actie voor de 23ste keer (sinds 1995) gehouden en helpende handen zijn hierbij altijd welkom. Vrijwillig(st)ers die in Zottegem op (een van) voormelde dagen willen meewerken aan de verkoop van azalea’s, kunnen dit nog melden door middel van een mailtje naar sociale.zaken@zottegem.be of telefonisch via 09  364 57 23 en 09  394 57 24 (ook voor meer inlichtingen en voor het bestellen van plantjes). Stad Zottegem maakt er opnieuw een uitdaging van meer dan duizend azalea’s aan de man / vrouw te kunnen brengen.

500 euro voor 10 jaar Highland Games: In het park achter het Kasteel van Egmont hebben zondag 10 september vanaf 13 uur voor de tiende keer de Highland Games plaats. Naast allerlei Schotse spelen staan ook kinderanimatie, een honden- en roofvogelshow, bier- en whiskystand, optredens van doedelzakspelers, De Platte Choco’s e.a. op het programma. In afwijking van de geluidsnormen voor private en openbare inrichtingen die door de Vlaamse Regering vastgelegd werden, heeft het stadsbestuur toelating gegeven om muziek te maken van 11 tot 22 uur. Het college van burgemeester en schepenen had ook (deels) oor naar een vraag van de organisatoren om ter gelegenheid van deze jubileumeditie een financi ële tegemoetkoming van 1.000 euro te krijgen en besliste een (eenmalige) toelage van 500 euro toe te kennen als bijdrage in de onkosten voor de muzikale omlijsting.

Speciale gebedsviering met gospelsongs in Elene: Zondag 10 september wordt in Elene kermis gevierd en ter gelegenheid hiervan vindt, in een organisatie van de plaatselijke toneelkring ’t Rad, om 10u15 in de parochiekerk een speciale gebedsviering met gospelzang plaats (ook ter nagedachtenis van overleden leden van ’t Rad). In de voorbije zestien jaar werd telkens de zondagsmis in een ‘gospelkleedje’ gestoken maar sinds begin van dit jaar is er in Elene geen weekendmis meer. Deze gebedsviering (geen gewone eucharistieviering dus) wordt ook het eerste offici ële optreden van het pas opgerichte Gospelkoor. Onder leiding van  Herman Wanzeele en door Jan Van Caenegem aan de piano begeleid, zal het 40-koppige koor de viering opluisteren met meerstemmige, sfeervolle en ritmische gospelliederen zoals Steal away, To my Fathers House, Cercle of Praise, Swing low swing chariot, River of Indea, Weeping Mary en Oh Peter go ring them bells. Na de gebedsviering wordt in het Ontmoetingscentrum aan de Lippenhovestraat afspraak gemaakt om 11u30 voor kermisaperitief en barbecue met côte à l’os van rund en varken (15 euro voor volwassenen, 10 euro voor kinderen).

Feestelijke zondag met Mgr. Van Looy in dekenaat Zottegem: Zondag 10 september wordt een feestelijke dag in het dekenaat Zottegem en de Zottegemse kerkgemeenschap heeft hiervoor drie redenen: de inwijding van het nieuwe Dekenaal Centrum dat ingericht werd in het vroegere Sint-Barbaraklooster aan de Zavel, het 25-jarig priesterschap van pastoor-deken Hans Vandenholen (tot priester gewijd op 28 juni 1992) en het 300-jarig bestaan van de kapel O.-L.-Vrouw van Deinsbeke aan de Deinsbekestraat (eerste kapel aldaar gebouwd in 1717). Voor deze viering komt ook Mgr. Luc Van Looy naar Zottegem afgezakt. Om 11 uur zal de Gentse bisschop in de dekenale kerk voorgaan in de plechtige hoogmis, die in geval van goed weer zal voorafgegaan worden door een korte processie van aan de Congregatiekapel in de Kasteelstraat naar de centrumkerk op de Markt. Ter gelegenheid van het begin van het nieuwe schooljaar zal bisschop Van Looy tijdens de mis ook alle aanwezige lagereschoolkinderen en hun boekentassen zegenen. Na de kerkdienst volgt de inwijding van het nabijgelegen nieuw Dekenaal Centrum waar dan ook nog een feestelijke receptie plaatsvindt. Omwille van deze pontificale misviering in de dekenale kerk vervallen zowel op zaterdag 9 als zondag 10 september alle andere weekendmissen in de verschillende parochies (uitgezonderd de zondagavondmis om 18 uur in Grotenberge).

Geen treinverkeer Zottegem / Oudenaarde: Omdat er door Infrabel op de lijn 89 Denderleeuw – Kortrijk werken uitgevoerd worden (ondermeer voor de volledige vernieuwing van vijf spoorwegovergangen tussen Munkzwalm en Oudenaarde) zullen er, zoals eerder ook al gedurende een drietal weekends het geval was, ook nu op zaterdag 9 en zondag 10 september in geen van beide richtingen treinen rijden tussen Zottegem en Oudenaarde. Normaal zouden de werken na dit weekend voltooid moeten zijn. Voor wie vanuit Zottegem richting Denderleeuw / Brussel wil reizen, is er dus geen probleem (gewone weekenddienstregeling). Vanuit Zottegem naar Oudenaarde worden de IC-treinen echter vervangen door bussen met vertrek om 7u40, 8u40 en zo verder om het uur. De voorziene duurtijd van de busrit (via Munkzwalm) bij normaal verkeer is 36 minuten (dus aankomst in Oudenaarde om 8u16, 9u16 enz.). Vanuit Oudenaarde kan men dan verder reizen met de trein (vertrek om 8u37, 9u37 en zo verder om het uur) naar Kortrijk / Brugge / Oostende. Met de bus kan eventueel alleen een vouwfiets meegenomen worden.

Speciale verkeersregelingen: Met start en aankomst in Geraardsbergen staat op vrijdag 8 september de vierde en laatste rit van de Lotto Belgium Tour (de vroegere Ronde van Belgi ë) voor dames-elite op de internationale wielerkalender en onderweg van Lierde naar Steenhuize-Wijnhuize rijden de rensters ook een drietal kilometers over grondgebied Erwetegem via de Klemhoutstraat, Potaardestraat en Luiveld (doortocht voorzien tussen 13 en 13u15). Met het oog op een veilige doortocht zal dan in deze straten van 11u30 tot 14u30 niet mogen geparkeerd worden en in de Potaardestraat zal alleen verkeer richting Gaverland / Luiveld toegelaten zijn. In Sint-Maria-Oudenhove hebben in een organisatie van Dane & Friends ter hoogte van caf é De Vliegende Schotel de komende vier vrijdagen 8, 15, 22 en 29 september, telkens vanaf 20u30, voor de negende keer gratis Herfstconcerten plaats. Naar  aanleiding hiervan zal er dan op het gedeelte van het Sint-Hubertusplein tussen het oorlogsmonument en de bushalte van ’s vrijdags om 10 uur tot ’s zaterdags om 10 uur parkeerverbod gelden en geen verkeer toegelaten zijn. Het college van burgemeester en schepenen heeft toelating gegeven om muziek te maken telkens tot 1 uur s nachts. Nog aan voornoemd caf é is er zondag 10 september een motortreffen en daarom zal dan van 6 tot 23 uur op dezelfde plaats hetzelfde speciale verkeersreglement van toepassing zijn. (DE BAKKER)

 

X