Zottegems Genootschap voor Geschiedenis pakt uit met dubbeldik Egmontnummer

Egmont Park

Zottegem, 13/09/2017 – Het boek bestaat uit twee delen, goed voor 600 bladzijden. Het kost 30 euro en kan tot 10 oktober besteld worden. Aanrader als u het ons vraagt!

Lamoraal graaf van Egmont werd op 5 juni 1568 samen met Hoorne onthoofd op de Grote Markt te Brussel. Naderhand werd hij begraven in de Zottegemse dekenale kerk. Sinds 1857 wordt zijn gebeente en dat van zijn vrouw tentoongesteld in een crypte toegankelijk vanop de Markt. Recent kreeg deze een beeldbepalende koepel. Als Egmontstad pakt Zottegem verder uit met met twee standbeelden en twee unieke schilderijen in de raadzaal, waar ook de geliefde halswervel wordt ge ëxposeerd. Samen met het Kasteel van Egmont vormen deze stuk voor stuk pijlers van het Zottegemse Egmontpatrimonium.

1

Lamoraal is internationaal gekend; meer zelfs in het buitenland dan in Vlaanderen, zoals de tientallen studies van de afgelopen jaren ten overvloede bewijzen. Door deze internationale figuur bij de 450ste verjaardag van zijn dood nog sterker in de verf te zetten, wil de stad Zottegem zich nog sterker positioneren als d é Egmontstad.

Totaalprogramma

Om de 450ste verjaardag van de onthoofding van de onfortuinlijke graaf met de nodige luister te vieren organiseert de stad Zottegem het Egmontjaar. Dit gebeurt in samenwerking met tal van verenigingen. Drie jaar lang werd aan het programma gewerkt en geschaafd tot finaal gespreid over 2018 liefst 41 activiteiten werden weerhouden.

_PDV1971

Het kernbestuur van het Zottegems Genootschap voor Geschiedenis. Van links naar rechts: Luc De Both, Danny Lamarcq (voorzitter) en Luc Van Durme

Egmontboek

In het totaalprogramma bij de Zottegemse historische kring de spits af. De 18de Handelingen van Zottegems Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde worden een integraal Egmontnummer. Het wordt een dubbeldikke publicatie van bijna 600 bladzijden, in twee delen. Alles rijkelijk geïllustreerd en in full color. Vijftien auteurs behandelen in 24 bijdragen de figuur van Lamoraal en zijn sporen in Zottegem, Egmond en Oud-Beijerland.

Wie was Lamoraal, de vierde graaf van Egmont? Wat waren zijn banden met Karel V en Filips II, met Oranje en de andere hoge edelen? Was hij protestants of katholiek? En wat met de krijgsman en de diplomaat? Hoe zat het nu weer met zijn proces, zin vonnis en zijn executie? En wat was nu finaal de invloed en de betekenis van Lamoraal?

De historiek van de Egmontstandbeelden in Brussel Zottegem en Egmont, het verhaal van de Egmontschilderijen, van de crypte en van het kasteel van Egmont en hoe Zottegem tegen Lamoraal aankeek, worden belicht.

Maar ook minder gekende kanten, zoals zijn bezittingen en … de bastaard die hij naliet, worden onderzocht. Kortom, wie het verhaal van Lamoraal en dat van Egmont en Zottegem wil kennen, moet dit boek op de plank hebben staan.

Foto rechts, mede-auteur en voorzitter van Cultuurwerking Sotteghem, Olivier Van Rode

Praktisch

Het kost 30 euro (zonder port). Bestellen kan tot 10 oktober door overschrijving van 30 euro op rekening nr. BE10 0011 3558 9104 van ZGGO, Brouwerijstraat 32 te 9620 Zottegem. Het boek kan vanaf 1 december afgehaald worden op de dienst Toerisme, stadhuis, Markt

X