Jeroen Olyslaegers schreef mooiste zin Nederlandstalige literatuur

DDL oosterzele bib en route 40 lezing Wil” van Jeroen Olyslaegers (4)

Oosterzele, 01/11/2017 – In de bib van Scheldewindeke en   in samen werking met route 42 ontving men de auteur van het boek “WIL”, Jeroen Olyslaegers schreef met WIL een ijzersterke oorlogsroman waarin inhoud, tempo en taligheid hand in hand gaan”, aldus de jury van de Fintro Literatuurprijs 2017. WIL kaapte niet alleen de prijs van de vakjury weg, maar werd ook door de lezersjury uitgeroepen tot beste Nederlandstalig boek van het voorbije jaar. (DDL)

Wil

Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet tegelijk zien te overleven als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem en haar broer Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor joden.   Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, wil juist alle joden vernietigen. Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden, probeert Wilfried te overleven terwijl de jacht op de joden onverminderd verdergaat. Jaren later vertelt hij zijn verhaal aan een van zijn nakomelingen. Een ambitieuze, veelzijdige roman die de lezer niet los zal laten. Olyslaegers bewees zijn meesterschap al eerder, maar met WIL zal hij menigeen volstrekt verrassen.

Jeroen Olyslaegers schreef de mooiste zin

De literaire website Tzum heeft de mooiste zin uit de Nederlandse literatuur van het afgelopen jaar gekozen. Die vloeide uit de pen van Jeroen Olyslaegers in de roman  Wil: ‘Mijn ouders zijn nooit pilaarbijters geweest, vooral mijn vader had enkel minachting voor al die lijk ­bidders in een kerk die devoot met hun handen boven de lakens sliepen en die de soutanedrager achter het altaar beschouwden als hun genadeloze gids in de zoölogie van de lusten