Tip boekenbeurs: Atlas van de imaginaire verklaringen van Balegemnaar Willem Vanhuyse

DDL balegem willem vanhuyse eindwerk in boekvorm (3)

Oosterzele, 1/11/2017 – De  Atlas van de imaginaire verklaringen wordt beschouwd als het meest opvallende en absurdistisch surrealistische boek van 2017. Willem Vanhuyse studeerde in juni 2016 af aan de Sint Lukas kunsthogeschool in Brussel een masterdiploma Beeldende Kunsten ‘Illustratie & Beeldverhaal’ behaalde.

Op 11 november signeert Willem op de Boekenbeurs,  die loopt van  Zondag 29 oktober t/m zondag 5 november, en van 9 t/m 12 november.

“Als lid van de kunstenaarsgroep Art-ua (te Oosterzele, een gemeente in Oost-Vlaanderen) worden mijn werken, vaak illustraties maar ook kleine sculpturen, soms ge ëxposeerd, daarnaast heb ik al tekeningen en cartoons gemaakt voor in magazines, folders of websites, etc.”

Zijn boek – Atlas van de imaginaire verklaringen    handboek voor de Patafysicus – dat hij maakte als eindwerk.

“Niet zozeer de realiteit is van groot belang, eerder de fantasie en alles dat met de menselijke psyche te maken heeft, het bizarre en uitzonderlijke, al is daar de werkelijkheid de basis voor. Zo is er het surrealisme, de kunstdiscipline die de droomwereld onderzoekt en het on(der)bewuste wil ontwarren, men bestudeerd de menselijke geest en men vraagt zich af ‘wie ben ik?’ En zo is er ook de ‘Patafysica (met apostrof én hoofdletter), de ‘wetenschap der imaginaire oplossingen’ Grote interesse is er voor al dat met de ambacht te maken heeft, het bewerken van de ruwe materie met de eigen handen tot een afgewerkt product, waarbij men kennis moet hebben van de afzonderlijke materialen en hoe deze te bewerken (een kennis die spijtig genoeg verloren gaat).”

Gerrit Komrij prees de ‘Patafysica’ als de ‘al naar believen zinloze of uiterst zinvolle wetenschap die alles te boven gaat’. The Beatles inspireerden zich voor hun song Maxwell’s Silver Hammer op de ‘Patafysica’. En ook intellectuele zwaargewichten als Umberto Eco, Max Ernst, Marcel Duchamp, Ionesco en Jacques Pr évert verenigden zich in het roemruchte Collège de ‘Patafysique’.

In deze Atlas van de imaginaire verklaringen concentreert Willem Vanhuyse zich op enkele netelige kwesties uit de ‘Patafysica, een wetenschap zonder wetten’. In honderden magnifieke illustraties verdiept hij zich als een ware ‘patafysicus’ op schijnbaar futiele kwesties, die je tegelijk onverwachte kennis laten vergaren en plezier doen beleven. Met zijn illustraties legt hij wilde verzamelingen aan, ordent hij zonder tot een orde te komen en laat hij een spoor van denkbeeldige constructies achter. Banaliteit tot het hilarische toe ten top gedreven. Een even gezonde als absurde parodie op de doorgedreven moderne wetenschap.

Tekst Willem, foto’s Danny De Lobelle