Bart in Hollywood – Shape of water

27536574_10215034594441274_1532035768_o

30/01/2018, Bart in Hollywood over ‘Shape of Water’ – ‘Shape of Water’ zo heet Guillermo del Toro’s nieuwste fantasy-prent die al 10 prijzen in de wacht mocht slepen waaronder de Gouden Leeuw in Veneti ë. Daarenboven is de film nog eens gezegend met 13 oscar-nominaties en daardoor de favoriet voor het felbegeerde beeldje.

Het mag gezegd worden ‘Shape of Water’ is een prachtige film met een schitterende cast – een gezelschap die stuk voor stuk een beeldje terecht in de wacht zou kunnen slepen – en een ontroerend mooi verhaal. Het speelt zich af in 1962 tijdens de Koude Oorlog in een labo waar ze een amfebisch ‘monster’ gevangen houden, de laatste van zijn soort. De Amerikaanse overheid wil het bestuderen of het eventueel kan ingezet worden in het leger of in de ruimtevaart. Bijgevolg probeert Amerika dit verborgen te houden voor Rusland. Rusland laat het dan ook niet om spionnen in te zetten om dit wonder der natuur in handen te krijgen. De stomme schoonmaakster Elisa (Sally Hawkins) voelt snel empathie voor het geïsoleerde wezen en weet in een mum van tijd een manier te vinden om te communiceren met het creatuur. Elisa wil het amfibisch wezen helpen ontsnappen uit het laboratorium en zo worden we meegezogen in een spannend, romantisch, ontroerend verhaal.

Visueel knap in beeld gebracht met schitterende make-up effecten en overgoten met een soundtrack die aan ‘Amelie Poulain’ doet denken. Hoeveel oscars hij in de wacht mag slepen zal mij worst wezen, alhoewel ik hoop dat del Toro zijn beeldje krijgt als beste regisseur. Voor zijn prachtig sprookje ‘Pan’s Labyrinth’ (2007) zag hij het beeldje aan zijn neus voorbij gaan in de handen van Martin Scorsese die het beeldje misschien wel verdiende voor zijn schitterende loopbaan, maar niet voor een middelmatige remake als ‘The Departed’ (waarvoor hij hem in 2007 kreeg). De buit is voor de sympathieke Mexicaanse regisseur verre van binnen. Ook in 2018 moet del Toro opboksen tegen grote namen als Steven Spielberg met zijn ‘The Post’, een film die naar mijn menig wat oppervlakkig blijft. Martin McDonagh’s ‘Three Billboards Outside Ebbing Missouri’ zal een gevaarlijker tegenstander worden en dan hebben Paul Thomas Anderson’s ‘Phantom Thread’ nog niet mogen zien. Kortom, of del Toro zijn beeldje op zijn schouw mag zetten zal af te wachten te zijn. Laat het ook voor jullie worst wezen, want beeldjes of niet, deze film is gewoon heel mooi en garandeert een indrukwekkende filmavond.

Geniet ervan!!

Blub.

Meer Bart in Hollywood?

Contratiempo  —  Vier gratis cultfilms  —  Indiana Jones  —  Get Out  —  Dunkirk  —  Bart in

Hollywood — Three Billboards Oustide Ebbing, Missouri  –  Wat is jouw Guilty Pleasure

Film? Laat het ons weten!