Het Onze-Lieve-Vrouwestraatje baart zorgen

Stijn De Bock

Geraardsbergen, 19/02/2018 –  Het Onze-Lieve-Vrouwestraatje verbindt de Lessensestraat met het Stationsplein. Het is ideaal gelegen om sneller bij het stationsplein te komen.  Ondanks haar strategische ligging, baart de staat van het Onze-Lieve-Vrouwestraatje, Stijn De Bock, de voorzitter van sp.a Geraardsbergen veel zorgen.

“Het is een belangrijke verbindingsweg voor de inwoners van Goeferdinge en Overboelare die te voet naar het station wandelen. Maar het is ook een interessante wegje voor mama’s en papa’s die hun kinderen in de crèche afzetten op de Maretaksite om vervolgens te voet naar het station te gaan.” Licht Stijn De Bock de strategische ligging toe van deze voetweg.  

Dankzij deze voetweg, bespaart de pendelaar al gauw een kleine 10 minuten, alleen wordt dit straatje meer en meer gemeden. “Het paadje is amper verlicht. De asfaltering lijkt op een hindernissenparcours, met risico voor enkelblessures. Bovendien ligt er vaak vuil bij met tal van hondendrollen en een wildgroei aan distels.” stelt Stijn De Bock bezorgd vast.    “Er doen verhalen de ronde dat er zelfs drugsspuiten zouden liggen en dat er drugs zou gedeald worden. Veel pendelaars spreken me er dan ook geregeld op aan.” Schetst Stijn De Bock de problematiek.

Het gevolg is, dat in de donkere wintermaanden de pendelaars dit straatje mijden als de pest omdat ze er zich onveilig voelen en het er gevaarlijk is.    

“Het Onze-Lieve-Vrouwestraatje is een typisch voorbeeld waarom mensen zich onveilig voelen in Geraardsbergen. Ze voelen zich onbehagelijk en bovendien niet gehoord, want ze krijgen steevast te horen dat de criminaliteitscijfers dalende zijn. Zwaaien met criminaliteitscijfers miskent het re ële onveiligheidsgevoel.      Het onbehagen moet dringend aangepakt met doelgerichte maatregelen.” benadrukt Stijn De Bock.

“Het is een goed begin om extra verlichting te voorzien, de weg goed aan te leggen en af en toe nabijheidspolitie te laten patrouilleren door het straatje. Maar ook het straatje opfleuren met bloemen bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat stadsdiensten af en toe passeren wat zorgt voor een gevoel van nabijheid. Deze maatregelen dragen bij dat dit wegje veel meer gebruikt zou worden, dan dat dit vandaag het geval is.” Maakt Stijn De Bock zich sterk.    

Dit verhaal gaat breder dan het aanpakken van het onveiligheidsgevoel, dit heeft ook een impact op de mobiliteit en de luchtkwaliteit in onze stad.

“Als meer mensen te voet naar het station gaan, betekent dit dat er ook minder wagens in het stadscentrum rondrijden. Met meer vrije parkeerplaatsen op de gratis pendelparkings ter hoogte van de viaduct aan de Oudenaardsestraat en ter hoogte van het stationsplein, parallel met het station. Het Onze-Lieve-Vrouwestraatje wordt zo een duurzaam en veilig alternatief voor het pendelverkeer naar het station met de wagen.” stelt Stijn De Bock.

De Geraardsbergse socialisten willen dat de stad dergelijke onveiligheden prioritair aanpakt.    In dit specifieke geval, zou dit ook nog eens ten goede komen van de mobiliteit en zelfs de luchtkwaliteit.    “De toekomst van Geraardsbergen zal veilig, mobiel en duurzaam zijn.” Besluit Stijn De Bock