Beiaard-tip: Leerrijk programma tijdens Dag van de Zorg in AZ Sint-Elisabeth

AZ Sint-Elisabeth

Zottegem, 01/03/2018 –  Op 18 maart organiseren het AZ Sint-Elisabeth en haar zustervzw’s De Bron, De Hoop en Piet Konijn samen allerhande activiteiten in het kader van De dag van de Zorg. Er zijn tal van workshops en lezingen van specialisten over diverse onderwerpen. Lees hierna het complete programma.

Ontdek plaatsen in het ziekenhuis waar je anders nooit komt. Doe mee met de workshops en kom luisteren naar onze specialisten. Kijk, leer en doe en stel zo je eigen dag van de zorg samen.

Sfeervol bevallen – De arbeidsverloskamer voor onderwaterbevallingen in het AZ Sint-Elisabeth Zottegem is een pareltje. De kamer biedt een bevallingsbad en een ruim relaxatiebad in een rustgevend en sfeervol interieur. Verlichting en muziek kunnen naar wens aangepast worden. Tijdens recente verbouwingen ging er extra aandacht naar veiligheid en hygi ëne. Een team van gynaecologen en vroedvrouwen met meer dan 20 jaar ervaring met onderwaterbevallingen staat voor je klaar.

Sportmedisch centrum – Het sportmedisch centrum richt zich tot elke sportieveling die vragen heeft omtrent gezond sporten. Zowel de beginnende, recreatieve, competitieve als topsporter kan er terecht. Een multidisciplinaire team onderzoekt, begeleidt en behandelt elke sporter met een sportmedisch probleem. Maximale inspanningstesten met lactaat, ECG en VO2 max-meting worden met de nieuwste apparatuur verricht. Sporters kunnen in het centrum eveneens terecht voor de jaarlijkse keuring en voor het vroegtijdig opsporen en behandelen van letsels.

Centrale reiniging endoscopen – Het AZ Sint-Elisabeth Zottegem investeerde vorig jaar fors in een centrale unit voor reiniging en desinfectie van flexibele scopen’. De colo-, gastro- en bronchoscopen worden centraal gereinigd en gedesinfecteerd in de nieuwe wasmachines van de Centrale Unit Flexibele Scopen (CUFS). Met deze ‘state-of-the-art’ installatie komt het ziekenhuis tegemoet aan de eisen van de zorginspectie en kan het de pati ënten een perfect gereinigde en gedesinfecteerde scoop aanbieden die tot op pati ëntenniveau getraceerd wordt.

Robotchirurgie – De Da Vinci S Robot is één van de meest geavanceerde operatierobots. Al meer dan 10 jaar stelt de robot de chirurg in staat om via een kijkoperatie complexe ingrepen uit te voeren. Naast de behandeling van prostaatkanker wordt de robot ingezet voor ingrepen op de nieren en de blaas, en voor bariatrische chirurgie.

Meer weten over de recentste ontwikkelingen in de zorg?

Verschillende specialisten lichten hun vakdomein toe tijdens een korte voordracht in de tea-room (20 minuten)

– Prostaatkanker in klare taal

– Rug-of nekklachten? De spine-unit helpt

– Alles wat je wil weten over obesitaschirurgie

– Waarom darmkankeronderzoek ook voor jou belangrijk is.

– Wanneer en hoe worden spataders behandeld?

– Revalidatie in het ziekenhuis. De Sp-dienst.

– Pijn in de borst. Een hartinfarct?

Uurregeling binnenkort op www.sezz.be

Laat je knuffeldier onderzoeken

“Om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met een verblijf in het ziekenhuis, nodigen we 4 tot 6 jarigen uit hun ziek knuffeldier mee te brengen naar Dag van de Zorg. Samen met de kinderarts of verpleegkundige van dienst pediatrie kunnen ze de knuffel weer beter maken. Op deze speelse manier worden kinderen vertrouwd met de verschillende aspecten van de zorg en met de arts en verpleegkundige.”

Kinderdagverblijf Piet Konijn

Kinderdagverblijf Piet Konijn bestaat dit jaar 20 jaar. De voorziening biedt plaats aan 36 kinderen in dagopvang. Dagelijks geven zes kindbegeleidsters en één logistiek medewerker de kinderen de best mogelijke zorgen. De werking van het kinderdagverblijf verloopt onder het toeziend oog van pediatrisch verpleegkundige Inge Caroes. Zij is voltijds aan de voorziening verbonden. Kinderdagverblijf Piet Konijn is erkend door Kind & Gezin. Op zondag 18 maart kun je samen met je kleine spruit ontdekken hoe de kindbegeleidsters van Piet Konijn te werk gaan. Laat je verrassen door het enthousiasme van het team en proef de warme sfeer van het kinderdagverblijf. Speciaal voor de opendeurdag is er kindergrimme en een heus springkasteel.

Meer info?

Kinderdagverblijf Piet Konijn – Godveerdegemstraat 67 – 9620 Zottegem – Tel. 09/364 83 40

vzw De Hoop

Kom tijdens de Dag van de Zorg kennis maken met de werking van De Hoop op het vlak van activiteiten, lotgenotencontact, begeleid werk en woonbegeleiding. Doe ook mee met het parcours en ondervind aan den lijve wat het betekent om te leven met een Niet Aangeboren Hersenletsel. Aansluitend kunt u proeven van een tasje koffie of soep , waarmee u de projecten Koffiehuis en Soepkerre een duwtje in de rug geeft. Doorheen de dag brengt één van de cli ënten ook een korte getuigenis over zijn verkeersongeval en leven met een hersenletsel. Inschrijven hiervoor is noodzakelijk. De plaatsen zijn beperkt.

Meer info?

De Hoop – Zuster Angelalaan 1 – 9620 Zottegem – 09/364.87.03

vzw De Bron

Zowel personen met een zekere vorm van zelfstandigheid als ouderen die volledig zorgafhankelijk zijn, kunnen rekenen op een kwaliteitsvolle, deskundige en warme zorg-op-maat van vzw De Bron.

Te bezoeken op 18 maart:

– de assistentiewoningen voor alleenstaanden alsook koppels met behoud van hun zelfstandigheid

– het zorghotel dat extra ondersteuning biedt na een ziekenhuisopname of als tijdelijke opvang

– de dienstenchequeonderneming met huishoudhulpen, strijkatelier, mindermobielenvervoer en boodschappendienst

Meer info?

De Bron – Marie Popelinstraat 4 – 9620 Zottegem – Tel. 09/364 89 08