Oproep inwoners Zottegem “Onderneem mee actie tegen zwerfvuil”

DSC00727

Zottegem, 15/03/2018 –  Op zaterdag 24 maart organiseert de stad naar jaarlijkse traditie de grote zwerfvuilopruimactie POETS.

Dit jaar steken niet enkel de Zottegemse scholen, dit evenwel op vrijdag, de handen uit de mouwen. De stad en de milieuraad doen een oproep naar de bevolking om massaal deel te nemen aan deze actie – samen met je buren, met je (jeugd)vereniging, met het oudercomit é, met je kinderen en kleinkinderen. Iedereen is welkom! Al het opgeruimde zwerfvuil zal tentoongesteld worden op de Markt.  Inschrijven voor de poetsactie kan je door te mailen naar jan.scheerlinck@zottegem.be en dit tot en met woensdag 21 maart 2018. De stad zorgt voor logistieke ondersteuning (fluohesjes, afvalprikkers, witte en blauwe zakken en handschoenen).

Het voorbije jaar deed de milieudienst opnieuw een oproep naar meters of peters, personen die zich inzetten om enkele straten in hun buurt zwerfvuilvrij te houden. Intussen hebben zich al 37 vrijwilligers voor dit initiatief aangemeld. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2017! Meters en peters krijgen van de stad afvalprikkers en zwerfvuilzakken ter beschikking om hun straat zwerfvuilvrij te houden. Eenmaal de zak vol is komen de stadsdiensten deze ophalen. Zij ruimen enkel zwerfvuil op, g één sluikstorten. Wie graag zijn bijdrage levert aan een nette omgeving, mag zich hiervoor nog steeds aanmelden bij de milieudienst. Als stad zelf willen we ook kort op de bal spelen: aan inwoners die zwerfvuil en/of een sluikstort opmerken wordt gevraagd om dit zo snel mogelijk te laten weten aan de milieudienst. Dit kan via email naar jan.scheerlinck@zottegem.be of telefonisch op 09 364 65 13. We gaan trouwens ook actief op zoek naar sluikstorters. Sinds 2015 werden reeds 18 personen betrapt. Zij kregen elk een boete van 500€ opgelegd!

DSC_1575

“ Ondanks alle inspanningen van de stad en behulpzame burgers, blijft de zwerfvuilproblematiek groot, niet enkel in Zottegem maar over gans Vlaanderen. Het zo maar weggooien van papiertjes, peuken, kauwgomflesjes of blikjes op straat, in bermen, grachten of op andere verlaten plaatsen zadelt ons niet alleen met een vervuild straatbeeld op, maar heeft ook een heel negatieve impact op het milieu en de omgeving. Het opruimen van zwerfvuil kost ons bovendien handenvol geld. Sensibilisering alleen blijkt niet te volstaan om tot gedragsverandering aan te zetten. Vandaar dat wij het idee om statiegeld te heffen op plastic flessen en blikjes wel genegen zijn. De stad besliste dan ook zich aan te sluiten bij de statiegeldalliantie, een initiatief dat ijvert voor de invoering ervan” geeft schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V) nog mee.

X