Interview: 20ste plantenbeurs in Sint-Lievens-Houtem

vbvbcb

Sint-Lievens-Houtem, 25/03/2018 –  Op 2 april is er voor de 20e  keer een Plantenbeurs in Sint-Lievens-Houtem. Na al die jaren blijft de beurs een voltreffer met meer dan 2000 bezoekers. Reden te meer om te praten met de organisatoren.

Hoe zijn jullie ooit gestart en vanwaar de populariteit van de plantenbeurs?

Jo Dedeurwaerder: ‘In de jaren tachtig zijn er heel wat verschillende beurzen gestart: op kasteeldomeinen waar de opzet vaak groots is en de inkomprijzen meestal navenant zijn. Een aantal plantenbeurzen zijn al even snel verdwenen als ze gekomen zijn. De voorbije 20 jaar groeide de Plantenbeurs op Paasmaandag te Sint-Lievens-Houtem uit tot één van de grootste in zijn soort. Tientallen standhouders met vaak exclusieve planten en duizenden tevreden bezoekers zorgen daar voor. De standhouders zijn geen professionele kwekers maar liefhebbers, waarbij de hobby voor sommigen uitgroeide tot een passie. Zo kunnen zij planten aanbieden die je meestal niet vindt in het tuincentrum. Bovendien gaat het bij veel tuinliefhebbers om tuinoverschotten die zij verkopen voor heel weinig geld.’

Het is een heel grote pop up plantenmarkt waar vooral liefhebbers op afkomen?

Lieven De Naeyer: ’De standhouders kunnen veel vertellen over hun planten, precies omdat ze uit hun eigen tuin komen. Het uitwisselen van idee ën en het elkaar informeren staan centraal.

Je krijgt er uitleg over de standplaats, hoogte, bloeitijd en —kleur.   Naast vaste planten zijn er struiken, éénjarigen en kamerplanten te vinden. De voorbije jaren kon men er telkens heel speciale planten op de kop tikken voor een heel redelijke prijs. De echt zeldzame dingen en rariteiten gaan echter de eerste uren vlot van de hand.

Er zijn ook een aantal informatieve stands? En dit jaar zijn er ook activiteiten voor kinderen?

Wim Caekebeke: ‘Juist. Zo is Natuurpunt aanwezig, maar ook de imkersvereniging, Tuinhier en de plaatselijke kringloopkrachten. Op een aanschouwelijke manier zullen zij er voorstellen hoe men thuis eenvoudig en correct kan composteren. Dit levert een aanzienlijke besparing op van het huishoudelijk afval, en bovendien is het resultaat prima bruikbaar als bodemverbeteraar in de dier- en moestuin.Dit jaar is er in de voormiddag een workshop bloemschikken en in de namiddag kunnen nestkastjes worden gebouwd. Inschrijven vooraf is wel noodzakelijk.’

Waarom moeten we absoluut de Plantenbeurs bezoeken?

Johan Meert: ‘Eerst en vooral omdat de Plantenbeurs elk jaar weer het startschot van de lentetuin geeft: tuinfanaten ontmoeten elkaar en verkopen tijdens de beurs hun zelfgekweekte plantjes, maar ook heesters, vijver- en tuinmateriaal is te koop… en dat meestal voor een prikje.Voor inwoners van Sint-Lievens-Houtem is de inkom gratis, een reden te meer om eens langs te komen. En tenslotte is ook onze toog doorlopend open. Een reden te meer om langs te gaan.

DSC00535

Praktisch

PLANTENBEURS  :Paasmaandag 2 april 2018

CENTRUM  SINT-MICHAËL  KLOOSTERSTRAAT  9520 SINT-LIEVENS-HOUTEM

Plantenbeurs voor amateurs —    Informatieve stands: Natuurpunt, Tuinhier, Imkersvereniging, Kringloopkrachten, .…

Openingsuren: van 10 tot 18u

Inkomprijs: € 3 –    kinderen tot 14 jaar gratis

Een organisatie van  : PLANTENBEURS SINT-LIEVENS-HOUTEM

www.planten-beurs.be

0477/41.87.54

Foto L.A.M.P.

X