Anny Bert: 10 voor Taal

Hij heet Geert Naessens  en hij voorspelt ons het weer op Radio2, niet voor de Oostkantons en de Westhoek , zoals Booserken maar voor ons alleen. Eigenlijk doet hij dat onbewust voor de beiaardaanhangers want hij raadt de mensen van Geraardsbergen aan na de middag hun paraplu open te trekken en die van Oosterzele op een andere keer een dikke laag zonnecrème aan te brengen, factor 51,50 want dichtbij Gent is zoiets wel nodig.

Ja, hij is weerman en nee, ik bedoel niet “hij is weer man” alsof ik het over Boudewijn  Van Spilbeeck zou hebben.

En toch had Robert Long hem niet een 10 voor taal gegeven, evenmin als Marcel Van Tilt. Het weer blijft mooi, vertelt hij maar naar woensdag en donderdag toe wordt het kouder, naar het weekeinde toe krijgen we zelfs weer nachtvorst.

Anderen, nog meer weerbestendig, vragen om meer openheid naar de kiezer toe of om meer faciliteiten naar de voetganger toe.

Of is dat, nog maar eens, te danken aan de NMBS uit de tijd dat loketbedienden nog niet uit de kast mochten komen ? Toen een Brit zich vooroverboog aan het stationsloket en op zachte toon en vriendelijk zei : Two to Toulouse, schoof de loketbediende het hoofd heel dichtbij en fluisterde : Tietietelieze … zwaaiend met zijn handje.

Waar een heethoofd ooit de toe-en-openstap zette, begon een nog heter hoofd met gekke antwoorden op vragen als : Ga je dan altijd op reis naar Aziatische bestemmingen ? Ja, nee, ik verkies wel…

En wij dan maar gokken en raden en onze glazen bol om een duidelijk antwoord smeken. Lazen we niet lang geleden in de Bijbel : Laat je ja ja zijn en je nee nee ? Wat moeten we afleiden uit deze nieuwe trend want dat is dat ja-nee toch alleen maar ?

Als men maanden geleden Hilde Van Mieghem meer uitleg vroeg naar grensoverschrijdend gedrag in mediakringen en ze antwoordde met ja-nee, dan vraag je je wel af wat Bart De Pauw daar op de trappen van de achterdeur van VRT zat en zit te doen.

Heb jij als veganist na een maaltijd een verzadigd gevoel ? Ja, nee, ik moet toegeven dat…

Loopt hij te rammelen of heeft hij een opgeblazen binnenwerk ?

Klopt het dat je nog ooit een kortstondige relatie had met Gert Verhulst ? Ja, nee, ik…

Was er dan geen kofferruimte in haar auto om zelf te weten waar ze indook ?

Beland je in een gedachtewisseling en wil je ook eens het woord te pakken krijgen, heb je het dan eindelijk beet, dat woord, maak voldoende indruk. Toon hun dat het wel de moeite waard was je dat woord te gunnen en imponeer hen. Gooi er te pas en vooral te onpas “ergens” tussen en iedereen zal stomverbaasd zeggen : Amai, met het Evergems accent van Eddy Wally. Die kan het nogal eens uitleggen !

Zeg bijvoorbeeld : Ergens kan ik onze penningmeester wel begrijpen. Je mag het er ook tussenflansen : Ik kan hem wel ergens volgen. Minder geslaagd zou zijn : Ik kan hem wel volgen ergens. Dat doet toch zo erg denken aan Cluedo en de plaats delict : in de serre ? in de balzaal ? in de bib ? in de biljartkamer ?

En in de zitkamer van het Engelse landhuis, net als bij mij, bij jou, bij ons staat een TV en daar zien we Caroline van den Berghe aan wie Martine Tanghe vraagt wat de stand van zaken is op het proces. Wel, antwoordt Caroline, de advokaat van het slachtoffer…

Belanden we wat later ergens in Washington samen met een baardige Björn Soenens, dan vertelt hij ons : Wel, de ex-FBI-baas James Comey sabelt in zijn boek Trump neer, met kuif en al.

Vraagt men Aster Nzeyimana naar een stand van zaken in de wereld van het veldrijden de laatste decennia, dan volgt : Wel, Wellens is wel een naam die…

 “’t Is niet zolang geleden, maar ’t lijkt een ver verleden” zingt Clouseau maar dat is ook zo, de tijd dat Walther Zinzen en Bavo Claes en Jacques Vandersichel en Reddy De Mey op VRT het mooie weer maakten. Variatie in hun antwoorden zat er meer in maar met een 5 voor Taal was men toen ook al tevreden.