Monument onthuld voor Amerikaanse helden op het Ohioplein in Eine (Oudenaarde)

Onder grote belangstelling en in aanwezigheid van heel wat hoogwaardigheidsbekleders (Amerikaanse en Belgische)     werd vlak bij de Ohiobrug in Eine een nieuw monument onthuld met de namen van twee Amerikaanse helden sergeant Smithhisler en Frank

Burke.  Deze twee helden werden ge ëerd tijdens het herdenkingsweekend  dat liep van 25 tot en met 27 mei 2018

Eind oktober 1918 biedt de Duise bezetter bij zijn terugtocht hardnekkig weerstand achter de Schelde en verhinderde. Sergeant Paul Smithhisler en Frank Burke van het 112de Genie Regiment van de 37ste Infanterie Divisie hebben zich vrijwillig gemeld om in Heurne ’s nachts de Schelde over te zwemmen en de vijandige Scheldeoever te verkennen. Bij hun terugkeer ’s ochtends nemen de Duitsers hen onder vuur met een gifgasgranaat. Frank Burke redt zijn sergeant door hem het enige beschikbare gasmasker op te zetten, maar komt zelf om. Dankzij de inzet van die twee bekwamen de geallieerden wel info over de stellingen die de Duitsers hadden ingenomen en konden ze gerichte artilleriebeschietingen uitvoeren en drie pontonbruggen over de Schelde leggen.