De politie waarschuwt: Laat je kind of hond niet stikken!


Laat kinderen of dieren met deze temperaturen niet achter in de auto!! Helaas verschijnen er regelmatig van dit soort tragische berichten in de media.
Een groot misverstand is dat dit soort situaties alleen voorkomen als het buiten heel warm is. Maar vergis je niet. Als het binnen in de auto ‘slechts’ 22 graden is, kan dat binnen 1 uur oplopen tot zo’n 44 graden als buiten de zon schijnt.

Kinderen
Niet alleen op zomerse dagen

Vergis je niet. Als het binnen in de auto ‘slechts’ 22 graden is, kan dat binnen 1 uur oplopen tot zo’n 44 graden als buiten de zon schijnt. Zelfs al  na een half uur stijgt  de temperatuur razendsnel  naar  34-37 graden. Hoe hoger de buitentemperatuur is, hoe sneller het in de auto snikheet wordt. Zeker als de auto in de volle zon staat. Net zo snel als de temperatuur in de auto, stijgt ook de lichaamstemperatuur als er er geen afkoeling of luchtverplaatsing is in de auto. Met andere woorden: je kind zit in een bloedhete oven!

Veiligheidstips
Dit zijn  goede tips om je bij de les te houden:

  • Leg altijd iets belangrijks op de achterbank. Denk bijvoorbeeld aan je handtas. Zo zie je altijd je kind zitten als je de auto verlaat om nog je tas te pakken.
  • Sluit altijd de deuren van de auto. Zo voorkom je dat kinderen er stiekem in gaan zitten om te spelen.
  • Stap je even uit de auto om te bellen? Zorg dat je bij de auto blijft. Door de afleiding van het telefoontje kan het zo gebeuren dat je wegloopt en al snel een kwartier aan de telefoon hangt.

Eerste hulp
Zie je een kind alleen in een snikhete auto zitten? Twijfel dan geen moment en sla de ramen in en waarschuw meteen de hulpdiensten. Ga daarna met het kind in de schaduw zitten en geef hem/haar water. Koel eveneens met water langzaam het lichaam af.

Dieren
Honden en ook andere huisdieren hebben snel last van de warmte. Ze kunnen niet zoveel zweten als wij. Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, vaak tot wel 50 graden, ook al staan de ramen een stukje open. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het meestal niet het zuurstofgebrek waar de hond aan bezwijkt, maar oververhitting, met name van de hersenen. Als een hond oververhit is, gaat hij hard hijgen, kwijlen en braken. Hij ziet er uitgeput uit en heeft dringend verkoeling en water nodig. Uiteindelijk raakt de hond in coma….met de dood tot gevolg!

Tref je een oververhitte hond aan in een auto? Neem contact op met de politie met de vraag om dringend tussen te komen om de hond te bevrijden. Haal de hond er ondertussen uit (indien mogelijk), overgiet het dier voorzichtig met water (niet te koud!) en overdek hem eventueel met een natte doek (ook niet te koud in verband met onderkoelingsgevaar).

Bron: Politie Geraardsbergen-Lierde