Patroonheilige van de journalisten


Maximilian Kolbe

Patroonheilige van de journalisten en radioamateurs

14 augustus

Zelfs wie niet gelovig is herdenkt en viert patroonheiligen.

Denken we maar aan Sint-Niklaas voor de kinderen, Sint-Barbara voor mijnwerkers en brandweer, en Sint-Elooi voor de metaalbewerkers.

Maar de journalisten en radioamateurs hebben sinds 1982 ook een patroonheilige met Maximilian Kolbe.

Deze katholieke Poolse priester werd geboren op 8 januari 1894   en richtte in de dertiger jaren van vorige eeuw in het Poolse Niepokalanow zo’n 40 km ten westen van Warschau een eigen radiostation op en was radioamateur gekend als SP3RN.

Hij dwarsboomde na de inval van de nazi’s in Polen op 1 september 1939 op de Westerplatte bij Gdansk, met alle mogelijk middelen de nazi’s.

Als militante anti-nazi op zijn radiostation en in geschriften, werd hij in februari 1941 door de Gestapo   gevangen genomen en opgesloten in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

Een ontsnappingspoging van een gevangene bestraften de nazi’s met de ter dood veroordeling van 10 gevangenen die de hongerdood moesten sterven.

Een vader met twee jonge kinderen smeekte om in leven te blijven, waarbij priester Maximilian Kolbe zich aanbood om de plaats van die man in te nemen.

Na 3 weken zonder eten of drinken bleven nog vier uitgemergelde gevangenen in leven waaronder Maximilian Kolbe. Op 14 augustus 1941 werd aan die vier gevangenen waaronder Maximilian Kolbe een dodelijke injectie toegediend. Zoals de lichamen van de honderdduizenden omgebrachte gevangenen werd zijn lichaam op 15 augustus, verast in de ovens van het naziconcentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

 

Op foto : de cel in Auschwitz waarin Maximilian Kolbe werd vermoord