Beiaard-verkiezingsinterview: Jan De Maesschalck, lijstduwer Open VLD Zottegem

Beiaard-verkiezingsinterviews. Maak kennis met Jan De Maesschalck, lijstduwer Open VLD Zottegem.

Wat wil je in Zottegem behouden?

Als het goed is mag het ook gezegd worden, en een aantal zaken in Zottegem doen het eigenlijk uitstekend. Ik denk —om maar iets te noemen- aan de dynamische jongerenwerking in onze stad. Ook het steeds verder groeiende aantal private initiatieven die, al dan niet in samenwerking met het gemeentebestuur, onze stad ook buiten haar grenzen op de kaart zetten zijn en blijven onze aanmoedigingen zonder meer waard. Ik denk aan de grotere festivals zoals Rock Zottegem, Dance Division of het nieuwe Bombelbas, maar ook aan zaken in het centrum zelf, zoals de spiegeltent en de Egmonttasting, om er maar enkele te noemen.

Andere zaken zijn zeker niet slecht, maar hebben nog net dat ietsje meer liefde en aandacht nodig om hun potentieel helemaal waar te kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de —voor een stad ter grootte van Zottegem haast unieke- sportinfrastructuur waar wij aan de Bevegemse Vijvers over beschikken. De sportzaal is nu gerenoveerd (wat eigenlijk al erg snel noodzakelijk was), maar andere dingen blijven een beetje een doorn in het oog, zoals de algemene staat van de speelweide, de aankleding (of het gebrek daaraan) van de zaal waar tafeltennis gespeeld wordt, de problemen met de cafetaria, en voor mij persoonlijk ook de parking, die ergens in de jaren 80 van de vorige eeuw blijven hangen is. Enkele kleine opfrissingswerken en we hebben een heus domein waar men van ver over de stadsgrenzen wil van komen meegenieten. Dat gebrek aan oog voor detail komt uiteraard vaak terug in onze kritiek op het Zottegemse beleid van de voorbije   jaren. De stadskernrenovatie, het onderhoud van onze infrastructuur, de properheid van onze stad, de meestal vrij kortzichtige oplossingen inzake verkeersproblemen in onze stad… Ik mis altijd net dat ene druppeltje liefde en passie om het dan w él helemaal goed te doen.

Wat wil je in Zottegem veranderen?

Ik haalde hiervoor al een belangrijk punt voor Open VLD aan: de verkeersproblematiek. Een exponentieel toenemend aantal weggebruikers vereist ernstige en soms verregaande maatregelen, gekaderd in een globaal plan van aanpak. Daar wil Open VLD de komende legislatuur werk van maken, en ik zal zeker mee aan die kar trekken. Geen ad-hoc oplossingen meer dus, maar een oplossing die onze hele stad klaar stoomt voor de weggebruiker van de 21e eeuw.

We willen Zottegem ook terug een echte belevingsstad laten worden, waar iedereen, hetzij in het centrum, hetzij in één van onze prachtige deelgemeenten, iets kan vinden waar hij of zij graag dat extra omweggetje voor maakt omdat het zo een unieke aantrekkingskracht uitoefent.

Ook de Zottegemse financi ën moeten dringend aangepakt worden. Het is geen sexy onderwerp, ik weet het, maar ik wil onze kinderen niet opzadelen met een Zottegem dat zwaar kreunt onder een torenhoge schuldenlast, terwijl er eigenlijk dringend investeringen gedaan moeten worden. Er zal in de komende legislatuur z éker geïnvesteerd worden in Zottegem, maar het zal wel bedachtzaam gebeuren, en het belang van de Zottegemnaar zal cruciaal zijn.

Noem twee prioriteiten uit jouw programma.

De verkeers- en parkeerproblematiek ten gronde aanpakken

Zottegem , met inbegrip van haar deelgemeenten, terug omtoveren in een mooie, propere en verzorgde belevingsstad, waar iedereen graag wil komen wonen, werken, wandelen of winkelen

Wat is je favoriete plaats in Zottegem en waarom?

Ik heb er zoveel. Zottegem is een lappendeken van mooie plekjes, verborgen schatten, leuke cafeetjes en fijne restaurants. Een lappendeken die voor mij bovendien bezaaid ligt met mooie herinneringen. Maar tegenwoordig, in alle eerlijkheid, springt mijn eigen tuintje in Erwetegem, waar ik nu een klein jaar woon, er toch wel uit. Veilige en leuke speelplek voor mijn zoontje, ideale braaispot voor papa en zijn familie en vrienden, en rustige thuishaven voor twee kippen, een stuk of wat karpers en een paar trossen tomaten… Ja, daar zal je me op een vrije avond al snel eens kunnen vinden.

14 oktober in Zottegem? Klik op foto voor de analyse van De Beiaard-redactie

Kennis maken met andere kandidaten? Klik op de foto voor een interview

Peter Lagaert, plaats 10 N-VA Zottegem
Margot Lenssens, plaats 19 Groen Zottegem
Wim Van Geert, plaats 2 Groen Zottegem