Voorproefje elektriciteitstekort in Oosterzele

Door de onbeschikbaarheid van zes van de zeven kerncentrales bestaat het risico dat ons land deze winter met een stoomtekort te maken krijgt. Door middel van verschillende maatregelen proberen de overheid en de energiesector de nodige megawatts te verzamelen om het licht aan te houden. De Oosterzelenaren zullen een voorproefje krijgen van deze problematische situatie. Zo zal de straatverlichting op bepaalde plaatsen uitgeschakeld worden.  

Het uitschakelen van straatverlichting kadert binnen een initiatief van  Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder.  Op de Nacht van de Duisternis van  20 oktober 2018  doven verschillende gemeenten de verlichting voor een avond. Op deze manier wil men de aandacht vestigen op het overmatig lichtgebruik.


‘Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. Contante verlichting op gebouwen of op ruimtes waar niemand komt, verlichting richting de hemel, etc. met als gevolg onnodige energieverspilling en excessieve nachtelijke verlichting. Voor sommige mensen leidt dit tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen, maar ook het bioritme van planten en dieren wordt hierdoor verstoord.’ Aldus de Bond Beter Leefmilieu.

In de hoofdgemeente Oosterzele zal een deel van de Windekekouter, de Kouterweg, het Dorp, het Kerkplein, de Groenweg en de Keiberg geen straatverlichting hebben. In de deelgemeente Scheldewindeke wordt de Pastoor De Vosstraat, het Marktplein, de Pelgrim, de Dreef, de Markt, de Marktwegel en Stationsstraat in het donker gezet.
In Gijzenzele is dit respectievelijk de Schoolstraat, de Gijzenzelestraat, de Brielstraat, de Kerkstraat en het Sint-Bavoplein. In Balegem schakelt men de lichten uit in de Balegemstraat en de Kattenberg. In Moortsele neemt men best de nodige verlichtingselementen mee wanneer men zich op het  Sint-Antoniusplein, de Vijverstraat, de Moortselestraat, de Rollebaan of de Kloosterstraat bevindt. In  Landskouter gaat het licht uit in de Rooberg, de Bakkerstraat, de Schildershoek, de Stuivenberg en een stuk van de Lembergestraat.

De Bond Beter Leefmilieu roept alle burgers op om thuis de lichten te doven en de wondere wereld van het donker te verkennen. Deze avond/ nacht is er weinig kans op bewolking. Bijgevolg is dit de ideale kans om naar de sterrenhemel te kijken.

X