Joke Schauvliege: ‘Met een nieuwe app kan iedere Vlaming in de ondergrond boren.’

Deze namiddag stelden Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege en het samenwerkingsverband DOV (Databank Ondergrond Vlaanderen) de Virtuele Boring voor. Met de mobiele toepassing van de Virtuele Boring kan je op de smartphone zien wat er op elke plaats in Vlaanderen in de ondergrond zit, tot op vijf kilometer diepte. Zo krijgt het brede publiek inzicht in de bodem en de ondergrond.

Virtueel boren
Professionele toepassingen zijn onderzoek naar delfstoffen, gebruik van ondergrondse ruimte, stabiliteitsonderzoek, diepe geothermie of aardwarmte, waterwinningen… De tool werd door minister Schauvliege op de Muur van Geraardsbergen gelanceerd. ‘Deze unieke locatie sluit omwille van de bekendheid bij de bevolking   en zijn specifieke geologie, perfect aan bij het opzet van deze tool’, aldus minister Schauvliege.

Om de ondergrond zichtbaar te maken, liet het Departement Omgeving drie bodemprofielen uitgraven die educatief zijn uitgewerkt en kunnen worden ontleend.
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Met de nieuwe tool kan iedereen nu om het even waar in Vlaanderen virtueel boren. Je zal ook als leek het landschap en de omgeving met andere ogen bekijken. Misschien slaag je er zelfs in om voor een opvallend verschijnsel in het landschap, een verklaring te vinden door het ‘onzichtbare’ er via de virtuele boring bij te betrekken. Naast virtueel kan je tenslotte ook re ëel kennis maken met de ondergrond via de bodemprofielen die educatief uitgewerkt zijn. De drie bodemprofielen tonen drie totaal verschillende bodemtypes in Vlaanderen.”

Geologische geschiedenis van de Oudenberg
De Oudenberg, met op de top de befaamde bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw Oudenberg, is een heuvel met een hele rijke geologische geschiedenis en dus de ideale plek om met de app Virtuele Boring aan de slag te gaan. Zo’n 65 miljoen jaar geleden werd het gebied regelmatig overspoeld door de zee, waarbij in de regio klei- en zandlagen werden afgezet. Daarna werd het land er omhooggeduwd. Vele miljoenen jaren later werden er door de zee sterk ijzerhoudende zanden afgezet. De zee trok zich terug en het land kwam droog te liggen. Bij blootstelling aan de lucht, gingen die ijzerhoudende zanden oxideren en vormden een harde laag. Tijdens de periode van de ijstijden, sneden de huidige waterlopen zich in, maar werden de valleien ook gevuld met riviersedimenten en bracht de wind leem- en zandkorrels met zich mee. De plaatsen met harde ijzerzandsteen aan de top zijn beter bestand tegen erosie. Op die manier ontstonden er ‘getuigenheuvels’ in het landschap zoals de 110 meter hoge Oudenberg en tal van andere heuvels in de Vlaamse Ardennen. De Oudenberg en zijn omgeving zijn sinds 1940 erkend als beschermd landschap. De Muur van Geraardsbergen, de legendarische kasseiweg die de Oudenberg oploopt, is beschermd als monument.

Installeer de virtuele boor
Surf op je smartphone naar https://virtueleboring.dov.vlaanderen.be/virtueleboring/ en de tool wordt dan in de browser geopend. Bewaar daarna een snelkoppeling op het start- of beginscherm van je smartphone en je kan met de app aan de slag gaan.

Julien Borremans

X