Lezersbrief: Kerstboomverbranding niet meer van deze tijd…?

Op donderdag 10.1.19 kwam de schoolgaande jeugd op straat voor een proper klimaat, want het gaat om onze toekomst, roepen en schreeuwen ze…. Ook in diverse steden en gemeenten wordt door de schoolgaande jeugd naar het stadhuis of gemeentehuis gestapt om te vernemen welke maatregelen lokale politici gaan nemen voor een properder klimaat.

In Oosterzele houdt een vereniging binnenkort, een kerstboomverbranding, waarbij een massa kerstbomen wordt verbrand. Zou de initiatiefnemer niet beter op zoek gaan naar een andere – , een meer ecologische activiteit?   Vuurtje stoken dat is niet meer van deze tijd, (de burger wordt hiervoor zelfs beboet), en er zijn al voldoende CO2 en andere schadelijke stoffen in onze lucht. Wie beweert dat dit traditie is komt uit een ander tijdperk. Toch zijn er alternatieven voor de organisator “Groenbuiken” zo kunnen bijvoorbeeld houtkorven geplaatst worden op het marktplein, om de sfeer en de samenhorigheid te scheppen, naast andere activiteiten zoals vuurgoochelaars etc, en moeten er geen massa aan kerstbomen in de fik gestoken worden die onze lucht nog meer verpesten. Voor alle duidelijkheid niemand heeft iets tegen de vereniging Groenbuiken uit Scheldewindeke, want ze hebben een positieve bijdrage aan het lokale verenigingsleven. Maar zinloos een massa kerstbomen verbranden is in schril contrast met de filosofie van een proper klimaat, waarvoor duizenden jongeren op straat komen.

Herman De Knijf – Oosterzele