Oorlogsdagboek met herinneringen uit Zottegem, Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Erpe-Mere

Heemkundige Kring Erpe-Mere heeft een oorlogsdagboek 1914-1918 van een Vlekkemse boerendochter uitgebracht.  Daar Vlekkem tijdens de Eerste Wereldoorlog 14/18 een tijdlang onder de Kommandantur Zottegem lag, komen ook Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem aan bod.

De herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog gaat in Erpe-Mere met de uitgave van een zeldzaam oorlogsdagboek gepaard. De Vlekkemse boerendochter, Aline Van Den Eeckhout, noteerde in de periode 1914-1918 op een nuchtere wijze wat er in haar gezin, in het dorp Vlekkem en in de wijdere omgeving gebeurde. Ze heeft het dan over haar broer Prosper die reeds in de eerste oorlogsweken sneuvelt. Ze beschrijft de geleidelijke verstrenging van het Duitse bezettingsregime en de opeisingen van alsmaar meer voedsel, goederen en dieren. De opeising van jonge mannen is het ergste. Die moeten in het door de Duitsers bezette deel van Noord-Frankrijk dwangarbeid verrichten. Zij die onderduiken, worden meedogenloos opgespoord. Overtredingen van bijna dagelijkse verordeningen worden zwaar beboet en soms wordt iemand opgesloten. Opvallend is de nuchterheid waarmee de tiener Aline alles beschrijft. Slechts af en toe toont ze emoties.

De tekst van het dagboek wordt volledig weergegeven. Historicus Walter De Swaef verzorgt de tekstuitgave   en geeft in kaderstukjes uitleg bij de beschreven gebeurtenissen. Daarbij haalt hij ook voorbeelden uit de omliggende dorpen van het huidige Erpe-Mere aan. Het “Oorlogsdagboek van Aline Van Den Eeckhout” kost 13€ (verzending inbegrepen) en is te bestellen  bij de Heemkundige Kring van Erpe-Mere (bestuurhk@heemkunde-erpe-mere.be)